Росстат різко покращив оцінку доходів росіян після доручення Путіна

путин

Росстат переглянув економічну статистику за перший та другий квартали 2023 року, різко підвищивши оцінку рівня життя населення.

За оновленими даними, зростання реальних доходів росіян у першому кварталі оцінили на 4,4% за рік, хоча за попередніми даними зростання становило лише 0,1%, пише The Moscow Times.

Оцінку зростання реальних доходів Росстат збільшив у 30 разів – з 0,1% до 3%.

У другому кварталі оновлені дані зафіксували зростання доходів росіян на 5,3% у річному обчисленні, а за підсумками півріччя – у 4,7%, що значно перевищує офіційний прогноз російського уряду (3,7%).

У грошовому вираженні Росстат зафіксував у росіян близько 755 млрд рублів доходів, яких раніше не бачив. У відомстві, пояснили, що дані були уточнені "за підсумками розрахунку квартального балансу грошових доходів і витрат населення", а також "з урахуванням корекції окремих показників банківської статистики".

Про перегляд статистики стало відомо через чотири місяці після того, як прискорити зростання доходів росіян доручив російський президент Владімір Путін. На нараді з урядовцями наприкінці березня він оцінив як "дуже маленьку" динаміку доходів, посилаючись на дані Росстату за четвертий квартал минулого року (+0,9%).

Читайте також: Рубль падає: оновив мінімуми з березня минулого року (оновлено)

За підрахунками Росстату, другий квартал 2023 року росіяни прожили в середньому на 47 798 рублів на місяць. При цьому середні зарплати 70 мільйонів працюючих підскочили за рік більш ніж на 10 тисяч рублів і досягли 72 851 рубля станом на травень. У реальному вираженні з урахуванням інфляції середній заробіток у РФ збільшився на 13,3% – максимально за останні 15 років.

Це може бути наслідком дефіциту кадрів в економіці, який сягнув максимуму більш ніж за чверть століття, а також значних виплат військовим, зазначає головний економіст БКС Наталія Орлова. Минулого року, за оцінкою Bloomberg Economis, бюджет виділив 1,1 трлн рублів на виплати мобілізованим, добровольцям і контрактникам.