"Кернел" Веревського отримав $300 мільйонів прибутку, але дивіденди не виплачуватиме

веревский

Агрохолдинг " Кернел " не виплачуватиме дивіденди за 2023 фінансовий рік, за підсумками якого отримав чистий прибуток у розмірі $299 млн.

Відповідне рішення ухвалили на зборах акціонерів агрохолдингу 11 грудня, на яких 99% голосів мала підконтрольна голові правління "Кернела" Андрію Веревському кіипрська компанія Namsen Limited, передає Інтерфакс-Україна із посиланням на біржове повідомлення компанії.

Акціонери компанії також з 12 грудня звільнили Вікторію Лук’яненко з посади виконавчого директора "Кернела" за її заявою, ввівши до ради на цю посаду Сергія Волкова.

Крім того, збори збільшили пут опціон для менеджменту з 2,79 млн до 2,91 млн акцій на тих же умовах, а також затвердили нову політику винагороди.

У повідомленні зазначається, що Namsen Limited Веревського має 276,91 млн акцій, або 94,37% від усіх голосів. Внаслідок ініційованого компанією в серпні закритого дорозміщення акцій серед кваліфікованих інвесторів-акціонерів Namsen придбала 212,63 млн акцій із загального обсягу дорозміщення 216 млн акцій.

Водночас міноритарні акціонери, які оскаржують додаткову емісію акцію "Кернела", стверджують, що за заявленим місцем проведення в офісі в Люксембурзі збори 11 грудня не проводилися.

Курс акцій "Кернел" на Варшавській фондовій біржі наразі складає 7,12 польського злотого за штуку ($1,78).

Читайте також: "Кернел" Веревського домовився про відстрочку виплати боргу на $770 мільйонів

Як повідомлялося, агрохолдинг "Кернел" за підсумками роботи у 2023 фінансовому році (липень 2022 — червень 2023 року) отримав $299 млн чистого прибутку після збитку на $41 млн у попередньому році.

Агрохолдинг "Кернел" до війни посідав перше місце у світі за виробництвом соняшникової олії (приблизно 7% світового виробництва) і її експортом (приблизно 12%). Є одним із найбільших виробників і продавців бутильованої олії в Україні. Крім того займається вирощуванням агропродукції та її реалізацією.

Автор: Михайло Орлюк