Як жителі Сумщини живуть під постійними ударами окупантів

Читать на русском

Як жителі Сумщини живуть під постійними ударами окупантів

Як жителі Сумщини живуть під постійними ударами окупантів

Сумська військова адміністрація мала б розширити обмеження на відстань до 60 км. Громадяни, які там живуть, не реагують на загрози російських ударів, коли чують сигнали тривоги.

Російські війська стежать за будь-яким рухом на прикордонній території в Сумській області й готові в будь-який момент запустити FPV-дрон або вдарити артилерією. Водночас деякі місцеві жителі та місцеві підприємці ніяк не реагують на загрозу. Про ситуацію на прикордонних територіях міський голова Конотопа Артем Семеніхін розповів у ефірі порталу "Київ 24".

Семеніхін відповів на запитання журналістки щодо обмежень, які наприкінці квітня запровадили на території прикордонних територій Сумської області. Зокрема, на смузі завширшки 5 км не повинно бути жодного цивільного — їм не можна там проживати, їздити, переміщуватися. Єдині, кому там дозволено бути, — ті, хто будує фортифікаційні споруди, або лікарі. Міський голова пояснив, що повністю погоджується з такими обмеженнями, оскільки загроза для життя громадян зростає, а вони нею нехтують.

"Невідомо, на який час [встановили обмеження. — Ред.]. Це добре, бо люди нехтують безпекою. Треба забирати дітей, їхати до родичів. Дехто бездумно ставиться до свого життя. Ворогу неважливо, хто переміщується — енергетики чи пенсіонери: вони можуть взяти й поцілити", — заявив посадовець.

На думку голови Конотопа, варто було б зону обмежень розширити до 60 км (Конотоп — на відстані 70 км від кордону, Суми — 30 км). Він розповів про випадок, який стався з ним незадовго до ефіру. Під час повітряної тривоги громадяни ніяк не відреагували, і не зачинився жоден магазинчик на місцевому ринку. Тому Семеніхін хотів би, щоб українська влада посилила відповідальність бізнесу за таку поведінку — за нехтування сигналом тривоги.

"Я вважаю, що це треба посилювати обмеження та запроваджувати, зокрема, і відповідальність суб’єктів господарювання, які не повідомляють, що "будь ласка, зараз пройдімо до укриттів", — сказав міський голова.