Майже половина українців, які працюють у Польщі, отримують мінімальну зарплату

Читать на русском

Майже половина українців, які працюють у Польщі, отримують мінімальну зарплату

Майже половина українців , які працюють у Польщі, отримують мінімальну зарплату

Майже половина українців, які працюють у Польщі, отримують мінімальну зарплату або таку, що ненабагато її перевищує. Лише кожен десятий громадянин України заробляє понад п’ять тисяч злотих на місяць. Окрім того, половина українських працівників (48%) живуть на суму не більше 500 злотих.

Про це свідчать дані звіту Барометр польського ринку праці від рекрутингової компанії Personnel Service.

Українці становлять більшість серед усіх іноземців, застрахованих у ZUS, що вказує на те, що роботодавці найохочіше їх працевлаштовують. Наразі українські працівники найчастіше декларують, що виконують роботу середнього рівня (57%). На нижчому рівні працюють 37%, а найвищі посади майже 7%.

Займані посади відбиваються на зарплатах. Згідно зі звітом, мінімальну зарплату у Польщі отримують 22% українців. Переважна більшість респондентів заробляє більше, хоч ці суми не перевищують п’яти тисяч злотих нетто на місяць.

Якщо дивитися на статистику докладніше, то кожен третій українець заробляє у Польщі від 3,2 до 4 тисяч злотих нетто щомісяця. 30% одержують від чотирьох до п’яти тисяч злотих. Вищі доходи у 7% – від п’яти до шести тисяч злотих. Зарплата понад шість тисяч злотих “чистими” у 4% працівників.

Ринок праці в Польщі, як і раніше, привабливий для українців, оскільки мінімальна зарплата в Україні становить 845 злотих, що вчетверо менше, ніж у Польщі. На користь польського ринку також кажуть географічна близькість та низький мовний бар’єр.

Зароблені у Польщі гроші українці здебільшого економлять. 48% працівників мешкають на суму не більше 500 злотих на місяць. Ще 29% витрачають на утримання від 500 до тисячі злотих, а 14% – від тисячі до двох тисяч злотих. Лише 4% українців мають бюджет, що дозволяє витрачати від двох тисяч злотих щомісяця.

Як це можливо, що витрати українців такі скромні? Завдяки бонусам від роботодавців. Шість із десяти працівників могли розраховувати на житло, по 39% респондентів забезпечили харчуванням та транспортом для роботи. Також серед найпопулярніших бонусів є безкоштовний інтернет (37%).