Україна почала переговори про повернення біженців з Європи,

біженці,українці

Уряд України розпочав переговори з партнерами щодо допомоги біженцям при поверненні в Україну .

Про це на панельній дискусії в Українському домі в Давосі повідомив заступник міністра економіки – торговий представник країни Тарас Качка, передає Інтерфакс-Україна.

"Я думаю, що добре насправді те, що наші партнери допомагають українцям інтегруватися в суспільство, де вони живуть, але водночас не маніпулюють, що вони не хочуть, щоб вони повернулися в Україну, і ми бачимо бажання мати певну таку спільну політику у цій галузі", – зазначив він.

За його словами, український уряд та німецький уряд могли б допомогти людині повернутися в Україну з Німеччини: українська сторона може надати йому підтримку щодо інфраструктури, квартири та робочих місць, а німецька – перенаправити частину соцдопомоги українським біженцям на допомогу у поверненні до України.

"Зараз тільки почалися переговори з партнерами на цю тему, це буде не цього року і не наступного, але пізніше буде", – наголосив Качка.

Водночас він визнав, що це буде питання конкуренції, оскільки, на відміну від часів вступу Польщі до ЄС, країни-члени Євросоюзу сьогодні зацікавлені у залученні такої робочої сили, як українці, які не створюють міграційних проблем.

"Звичайно, тут ми знову виходимо на питання привабливої економічної політики, залучення інвестицій", – додав торговий представник Уєраїни.

Він висловив сподівання, що Україні вдасться виробити таку спільну політику з країнами ЄС щодо сприяння поверненню українців додому.

Читайте також: Кількість українських біженців у Німеччині перевищила 1,1 мільйона

Як повідомлялося, за даними Євростату, статус тимчасового захисту у країнах Європейського Союзу на кінець листопада 2023 року мали 4,27 млн громадян, які залишили Україну внаслідок російського вторгнення. За листопад (останні наявні дані) їх кількість зросла на 36,6 тис.

Основними країнами ЄС, які прийняли одержувачів тимчасового захисту з України, були Німеччина (1,24 млн осіб; 28,9% від загальної кількості), Польща (955,11 тис. осіб; 22, 3%) та Чехія (369,33 тис. осіб; 8,6%). Сумарна частка цих країн становить 59,8%.

За даними ООН, за кордоном перебувають близько 6 млн українських біженців. Мінекономіки очікує цього року повернення до 1,5 млн із них, проте деякі експерти вважають таку оцінку надмірно оптимістичною.

Автор: Юлiя Недашківська