США запровадять нові санкції проти Ірану найближчими днями – Єллен

Міністерка фінансів США зауважила, що починаючи з атаки цих вихідних і закінчуючи нападами хуситів у Червоному морі, «дії Ірану загрожують стабільності в регіоні й можуть спричинити економічні наслідки»

Міністерка фінансів США Джанет Єллен 16 квітня заявила, що Сполучені Штати мають намір запровадити нові санкції проти Ірану через його безпрецедентну атаку на Ізраїль .

«Міністерство фінансів без вагань працюватиме з нашими союзниками, щоб використовувати наші повноваження щодо санкцій, щоб продовжувати перешкоджати зловмисній і дестабілізуючій діяльності іранського режиму. Очікую, що ми вживемо додаткових санкцій проти Ірану найближчими днями», – сказала вона на пресконференції у Вашингтоні.

Єллен додала, що починаючи з атаки цих вихідних і закінчуючи нападами хуситів у Червоному морі, «дії Ірану загрожують стабільності в регіоні й можуть спричинити економічні наслідки».

Міністерство фінансів США 4 квітня оголосило про запровадження нових антитерористичних санкцій, пов’язаних із Іраном.

Під обмеження потрапила судноплавна компанія Oceanlink Maritime DMCC, що базується в Об’єднаних Арабських Еміратах, і її судна – за їхню роль у доставці товарів від іранських військових.

Сполучені Штати використовують санкції, щоб позбавити Іран можливості фінансувати своїх партнерів і «терористичні проксі-групи», а також надавати підтримку Росії в її агресивній війні проти України, заявив заступник міністра фінансів США Браян Нельсон.

У ніч на 14 квітня Іран завдав по Ізраїлю комбінованого удару із застосуванням ударних безпілотників і ракет. Ізраїльські військові повідомили, що 99% всіх ракет і безпілотників, запущених Іраном, – загалом понад 300 – були збиті, причому більша частина – поза територією Ізраїлю. В обороні брали участь сили ППО, у тому числі системи «Залізний купол» та «Праща Давида», а також винищувачі армії Ізраїлю та військові кораблі США та Великої Британії.

До оборони приєдналися і збройні сили Йорданії, через повітряний простір якої ракети та дрони летіли на Ізраїль. Ізраїль заявив про те, що незначні збитки були завдані одній військовій базі в пустелі Негєв. Жертв немає, кілька людей постраждали.

Іран заявив, що вразив усі намічені військові цілі в Ізраїлі. Підтверджень цим повідомленням немає, і багато коментаторів зазначають, що відбиття масованого удару стало успіхом ППО Ізраїлю та його союзників.

Форум