У Казахстані журналістку судять за підтримку місцевої служби Радіо Свобода

На суді 2 травня Джаміля Марічева знову заявила про свою невинуватість, а також сказала, що міліція порушила її права

Казахська журналістка Джаміля Марічева постала перед судом 2 травня за онлайн-публікацію на підтримку казахської служби Радіо Свобода/Радіо Свобода, відомої як Радіо Азаттик.

Марічеву затримали пізно ввечері 24 квітня під час пробіжки та звинуватили у поширенні «неправдивої інформації».

Звинувачення пов’язане зі статтею, яку журналістка оприлюднила на своєму каналі ProTenge в Telegram у січні. Там вона порушила питання про проблеми, з якими стикається Радіо Азаттик під час отримання офіційної акредитації від Міністерства закордонних справ, що викликало побоювання, що уряд намагається придушити незалежні ЗМІ.

Марічева високо оцінила професіоналізм Радіо Азаттик, підкресливши важливість програм мовника для Казахстану.

Інший казахстанський журналіст Асхат Ніязов тоді поширив публікацію Марічевої і був звинувачений у наклепі.

Минулого тижня суд виправдав Ніязова і закрив справу, підкресливши, що в його діях немає нічого кримінального.

На суді 2 травня Марічева знову заявила про свою невинуватість, а також сказала, що міліція порушила її права, затримавши її для допиту під час пробіжки замість офіційного виклику до відділку.

Адвокатка Марічевої Асель Токаєва попросила суд закрити справу проти її підзахисної, а конституційні права Марічевої були порушені поліцією під час її затримання та допиту.

У справі Марічевої оголосили перерву до 6 травня.

У січні 2023 року МЗС відмовило в акредитації 36 журналістам Радіо Азаттик. Деякі з кореспондентів не змогли продовжити акредитацію з кінця 2022 року.

Ситуація загострилася, коли група казахстанських законодавців схвалила законопроєкт, який дозволить жорсткій вертикалі влади відмовляти в акредитації іноземним медіа та їхнім журналістам з міркувань національної безпеки.

Менш ніж два тижні тому Радіо Свобода досягло згоди з МЗС Казахстану щодо акредитацій.

Форум