Зеленський розповів, на яких напрямках Росія наростила війська та скільки ще ЗСУ чекати західної зброї

Президент України Володимир Зеленський (п) і президентка Європарламенту Роберта Метсола, Київ, 9 травня 2024 року

Президент України Володимир Зеленський вважає, що у своїх намаганнях атакувати Україну російський лідер «Путін не збирається зупинятися», бо живе «в інформаційному акваріумі, збудованому його спецслужбами». Про це глава держави 9 травня заявив на брифінгу після зустрічі із президенткою Європарламенту Робертою Метсолою.

За його словами, війська РФ наростили чисельність на півночі біля російсько-українського кордону, «і безумовно всюди – Харківський регіон, Сумський регіон».

«Головне, що ми знаємо. Головне – ми бачимо цю кількість. Знаємо, що у них не так усе добре, як вони вважали. І важливо, що в цих реаліях живуть наші партнери. Сказати потім: «Ми щось не бачили, не знали» – неможливо», – наголосив президент.

Українська влада, розповів Володимир Зеленський, обмінюється розвідувальними даними про наміри Кремля з державами-партнерами, однак Москва користується тим, що затримка озброєння зі США та ЄС для України, обчислюється «в тижнях і навіть місяцях».

Президентка Європарламенту Роберта Метсола запевнила: «Ми з нестерпним болем усвідомлюємо, що Україні необхідні боєприпаси і системи ППО, щоб захищатися від агресора. І європейці мають дати результат і взяти на себе відповідальність – посилити військову підтримку, і дати результат у фінансовій підтримці».

Ця підтримка триватиме, як каже Метсола, зокрема у вигляді нового пакет санкцій проти РФ та передачі Україні доходів від заморожених російських активів.

Також на брифінгу Зеленського та Метсоли йшлося і про політичну підтримку ЄС для України, відтак вже у червні можуть розпочатися перемовини про затвердження рамкових угод про вступ України до Євросоюзу.

Форум