Сили РФ атакували «Кинджалом», балістичними та крилатими ракетами. У ЗСУ повідомили про збиття 39 з 55 ракет

Київ під час нічної атаки сил РФ, 8 травня 2024 року

Українські військові знищили 39 ракет різних типів та 20 ударних БПЛА типу Shahed-131/136, яким вночі сили РФ атакували Україну.

Як повідомляють у телеграмі Повітряні сили ЗСУ, військові збили 33 крилаті ракети Х-101/Х-555, 4 крилаті ракети «Калібр», 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 та 20 ударних дронів.

У ніч на 8 травня російські сили завдали комбінованого удару ракетами різних типів та ударними БПЛА, застосувавши 55 ракет та 21 ударний безпілотник:

  • аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (пуск із Тамбовської області РФ);
  • 2 балістичні ракети «Іскандер-М» (із ТОТ Криму);
  • 4 крилаті ракети «Калібр» (із акваторії Чорного моря);
  • 45 крилатих ракет Х-101/Х-555 із літаків стратегічної авіації Ту-95 МС (район пусків Саратовська області РФ, акваторія Каспійського моря);
  • 1 крилату ракети «Іскандер-К» (із Криму);
  • 2 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (із окупованої Запорізької обл.);
  • 21 ударний БПЛА типу «Shahed-131/136» (із районів Приморсько-Ахтарськ, Курська області РФ).

Уночі та вранці 8 травня по всій території України та Києві була оголошена повітряна тривога. За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації та передачі електроенергії у шести областях – Полтавській, Кіровоградській, Запорізькій, Львівській, Івано-Франківській, Вінницькій областях. Також через російську атаку на Кіровоградщині травмована дитина, на Київщині постраждали двоє людей.

За даними МВС, сили РФ атакували 7 регіонів України – під удар потрапили об’єкти енергетичної інфраструктури, близько 30 житлових будинків, громадський транспорт, автомобілі. У Запоріжжі пошкоджена будівля пожежно-рятувальної частини.

Російські військові регулярно з різних видів озброєння – ударними БПЛА, ракетами, КАБами, РСЗВ – атакують українські регіони. Попри докази і свідчення, Москва від початку повномасштабного вторгнення заперечує цілеспрямовану атаку на цивільних.

Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні верифікували дані про загибель в Україні 10 810 цивільних людей, поранення 20 556 – від початку повномасштабного вторгнення РФ. В організації припускають, що кількість жертв серед цивільних осіб є набагато вищою.

Форум