СБУ оголосила про підозру клірикові УПЦ МП з Херсона

Протести проти діяльності УПЦ МП в Україні тривали впродовж багатьох років

Служба безпеки України 9 травня повідомила, що заочно оголосила про підозру іподиякону так званої «Херсонської єпархії РПЦ» Назару Шкілю, який під час тимчасової окупації агітував за «приєднання» Херсонської області до складу Росії.

За даними слідства, фігурант одним із перших підтримав російських загарбників та пішов із ними на співпрацю як клірик місцевої громади Української православної церкви, яка перебуває в єдності з Московським патріархатом.

За повідомленням, очільник створеної під час окупації адміністрації Володимир Сальдо погодив кандидатуру підозрюваного на посаду керівника організації, яка діяла під виглядом «громадського об’єднання молоді».

Встановлено, що Шкіль зібрав «однодумців» для розфарбування стели на вʼїзді в захоплений на той час Херсон у кольори російського прапора. Про це колаборант прозвітував під час прямих трансляцій в ефірах центральних телеканалів Росії.

Також клірик агітував вірян підтримати псевдореферендум щодо «приєднання» регіону до складу Російської Федерації.

Під час визволення Херсонської області фігурант разом із батьком, настоятелем місцевого храму УПЦ МП, утік до міста Ставрополь.

СБУ зібрала щодо чоловіка доказову базу. Йому інкримінується вчинення злочинів, передбачених трьома статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність);
  • ч. 1 ст. 436-2 (заперечення збройної агресії рф проти України);
  • ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України).

Раніше СБУ заявила про викриття у веденні підривної діяльності настоятеля Святогірської лаври УПЦ МП митрополита Арсенія. Слідством встановлено, що клірик передавав ворогу інформацію про розташування блокпостів Сил оборони у Краматорському районі Донецької області.

Форум