Україна не зможе залучити західні кошти у відновлення без посилення гарантій прав інвесторів,

дженовезе

Дотримання верховенства права та створення в Україні рівних умов для ведення бізнесу є не лише вимогами для вступу до ЄС, а й умовою залучення міжнародних інвесторів швидкого відновлення країни після завершення війни.

Про це заявив голова ради директорів Ferrexpo plc Лучіо Дженовезе у авторській колонці для NV Бізнес.

"Неможливо ігнорувати той факт, що Україна буде покладатися на західне фінансування для свого відновлення. Але ці кошти надходитимуть лише за умови впевненості в тому, що бізнес-середовище відповідає західним інвестиційним стандартам. А це, зокрема, розуміння того, що інвестор розраховує на повернення інвестицій і покладається на наявність справедливих судів, де можна відстояти свої права", – наголосив голова ради директорів.

Він зауважив, що важливим орієнтиром для потенційних інвесторів є те, чи справедливо українська влада ставиться до тих міжнародних компаній, які вже працюють в країні і допомагають їй зберігати стабільність в умовах російської агресії.

Зокрема, Ferrexpo AG, якій в Україні належать Полтавський ГЗК, Єристівський ГЗК та Біланівський ГЗК, планує інвестувати до $3 мільярдів у збільшення виробничих потужностей своїх українських підприємств.

"Однак, окрім підриву виробництва через війну, ми зіткнулися з втручанням у нашу діяльність з боку українських правоохоронних органів. Наприклад, українські суди заморозили акції наших дочірніх компаній і наклали обмеження на деякі наші фізичні активи", – констатує Дженовезе.

На його переконання, заморожування активів у такий спосіб порушує українське законодавство, оскільки акції дочірніх підприємств належать швейцарській компанії Ferrexpo AG, акції якої торгуються на провідному майданчику Лондонської фондової біржі. Таким чином, вони не є виключною власністю одного з акціонерів компанії Костянтина Жеваго, до якого мають претензії українські правоохоронці.

"Переслідуючи Ferrexpo, українська влада завдає шкоди міжнародним акціонерам, які інвестують у цю компанію. До них належать міжнародні пенсійні фонди, а також приватні особи, які як платники податків також роблять свій внесок в економічну та військову підтримку України. Ці групи чутливі до змін у бізнес-середовищі й мають впливовий голос у західних дискусіях щодо України", – наголосив Дженовезе.

Керівник Ferrexpo plc закликав українську владу захистити інтереси міжнародних акціонерів компанії.

"Дії говорять гучніше за слова. Інвестори повинні бачити, що українська влада робить конкретні кроки для створення конкурентоспроможної економіки та покращення захисту інвесторів", – додав Дженовезе.

Автор: Михайло Орлюк