Податкова взялася за магазини електроніки, які вписували аудіокниги в чеки: готують штрафи до 60 мільйонів гривень

Читать на русском

Податкова взялася за магазини електроніки, які вписували аудіокниги в чеки: готують штрафи до 60 мільйонів гривень

Податкова взялася за магазини електроніки , які вписували аудіокниги в чеки: готують штрафи до 60 мільйонів гривень

Новою схемою ухилення від податків із використанням аудіокниг у чеках зайнялася Державна податкова служба. Вона розпочала перевірки магазинів електроніки, за результатами їм загрожують штрафи до 60 млн₴

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк ("Голос"), не озвучивши назви торгових мереж. Однак раніше покупці повідомляли про використання "книжкової схеми" у "Фокстроті" та Comfy.

"Перевірки почала й податкова. За трьома найбільшими суб’єктами ситуація така: одному світить штраф до 10 млн грн, іншому — десь під 60 млн, а третьому — під 13 млн₴ Сподіваюся, більше не з’явиться бажання красти податки у держави під час війни таким зухвалим методом", – зазначив Железняк, який є автором законопроєкту про податкові пільги для електронних книг, що ним користувалися несумлінні продавці.

Раніше на схему звернуло увагу й Бюро економічної безпеки (БЕБ) України. Його детективи викрили одну із мереж магазинів побутової техніки в ухиленні від сплати понад 57 млн грн податків.

У відомстві підтвердили розповіді жертв про те, як саме працює схема. Так, у фіскальних чеках касири:

  • штучно занижували вартість товару, що підлягає оподаткуванню, тобто побутової техніки або електроніки, яку і купував клієнт;
  • одночасно з цим додавали до чеку електронні книги, оскільки вони, згідно з Податковим кодексом, не підлягають оподаткуванню.

У результаті загальна сума в чеку виявлялася тією ж, що на ціннику до побутової техніки. Ось тільки податків з неї сплачувалося менше, ніж треба.

Схема ухилення від податків із чеками queideeidrhixeant

Спочатку схему помітили покупці. "Купували у "Фокстроту" пилосос, а виявилося, що ще й електронні книги. На вітрині пилосос коштує одну суму, а в чеку – на 2 тисячі менше. На ці 2 тисячі у чеку – електронні книги. Навіщо? Бо на поширення книг є ПДВ-пільга, цей податок не сплачується", – розповіла у "Фейсбуці" одна з клієнток.

"Купували дещо в магазині Comfy. Заплатили за товар стільки, скільки вказано на ціннику. Але є один нюанс – у чеку ціна на товар була меншою, але там була ще одна позиція – електронні книги … Формально ніхто нікого не обдурив. Заплатили стільки ж грошей, як і було на ціннику. Обдурили лише бюджет", – розповів схожу історію користувач X (ексTwitter).

Аудіокниги у чеку