Ігор Юхновський. Цитати

Ігор Юхновський. Київ. 5 квітня 2012 року

Ігор Юхновський (1 вересня 1925-го -26 березня 2024-го) увійшов в історію незалежної України, як один із її співтворців, і як один із накращих прикладів того, яким має бути український інтелектуал-державник.

Очільник парламентської опозиційної Народної Ради, перший віцепрем’єр-міністр України (1992-1993 р.р.), народний депутат України чотирьох скликань, перший керівник створеного за президента Віктора Ющенка Українського інституту національної пам’яті. Фізик-теоретик, мислитель, учасник Ініціативної групи «Першого грудня».

Саме Ігор Юхновський у виступі перед ухвалення Акту про Державну Незалежність запропонував підтвердити його на всеукраїнському референдумі.

Радіо Свобода зібрало кілька цитати із інтерв’ю Ігоря Юхновського різних років.

Ігор Юхновський, фронтовик, академік, голова Інституту національної пам’яті, 2006 рік

Ігор Юхновський, фронтовик, академік, голова Інституту національної пам’яті, 2006 рік

Про Україну

«Україна протягом тисячоліть вижила, ні на кого не нападаючи, підпадаючи під одну, другу, третю окупації і залишалась українською, зі своєю мовою, хоч як її не намагались знищити. Була маса завойовників.

Ми народ, який має свою силу. Не маю жодного сумніву, що Україна буде!

Наша готовність нагодувати, пустити переночувати, сила нашої пісні є нашою сильною зброєю.

Ми зовсім непростий народ, ми народ, який має свою силу. Не маю жодного сумніву, що Україна буде!»

З інтерв’ю від квітня 2023 року: Чому Єльцин вибрав Путіна і чому війна була неминучою?

Про Путіна

«Путін, ставши прем’єром, чи то знищив, чи ізолював Єльцина. Відтоді Путін президент. Ця людина від природи зла, яка абсолютно не боїться, коли дає наказ убити. Йому не шкода, що людей вбивають.

І те, що така людина отримала владу, є величезною помилкою Єльцина».

З інтерв’ю від квітня 2023 року: Чому Єльцин вибрав Путіна і чому війна була неминучою?

Про правильний шлях до перемоги

«Ми повинні у нинішніх обставинах знайти шляхи правильного виходу. Суспільство не має думати, що воно попало у безвихідь. Вона має мати певні провідні надії.

Суспільство не має думати, що воно попало у безвихідь. Вона має мати певні провідні надії.

Маємо не програти війну, а це означає, що на нас повинні дивитися всі народи світу не, як на народ, який нічого не вартий, а як на народ, який, не дивлячись на те, що має справу з набагато сильнішим супротивником, прагне до чистоти. Так твориться велика гідність»

Коментар Радіо Свобода під час церемонії удостоєння Ігоря Юхновського почесного звання Doctor honoris causa університету «Львівська політехніка»

Академік Ігор Юхновський (праворуч), вручення йому звання Doctor honoris causa, Львів, 21 січня 2020 року

Академік Ігор Юхновський (праворуч), вручення йому звання Doctor honoris causa, Львів, 21 січня 2020 року

Про Волинську трагедію

В оцінці Волинської трагедії Ігор Юхновський поділяв тезу Любомира Ґузара: «просимо пробачення і пробачаємо». Юхновський наполягав, що цю болючу тему, яку Росія використовує, щоб зруйнувати польсько-українські відносини, мають досліджувати неупереджені історики. І найголовнішим є встановити точну кількість жертв з обох сторін і належно вшанувати їхню пам’ять.

Я впевнений, 60% того всього – вбивств, хаосу, який був у ті часи, – було пов’язано зі звичайними бандитськими формуваннями з однієї і другої сторони

«Війна, наявність багатьох бандитських формувань різного штибу, тих, які називають себе повстанцями, тих, які присвоюють собі це звання, які є провокаторами, ті, які є переодягненими. Тобто у війні, особливо в тилу, у таких випадках, коли є партизанка супроти німців, виникали різноманітного напряму збройні формування.

Але основна їхня мета – це був грабунок. Але ці грабунки і ці вбивства завжди треба було прикрашати певною якоюсь ідеологією. Це в кінці кінців вилилось в ідеологію, яка була повністю приписана УПА, яка була повністю приписана Армії Крайовій. А насправді, я впевнений, 60% того всього – вбивств, хаосу, який був у ті часи, – було пов’язано зі звичайними бандитськими формуваннями з однієї і другої сторони»

«Має бути зроблена правильна статистика. У кінці нашого врядування в Інституті національної пам’яті ми пройшли по районах Волині і Галичини для того, щоб вияснити істинні втрати, які були понесені. Ми зробили детальні дослідження по Володимир-Волинському районі Волинської області.

Втрати, які подає польська статистика, є неймовірно перебільшені, а втрати українців у понад двадцять раз зменшені

Працівники познайомились з усіма документами, які були в архівах Володимир-Волинська, з архівами радянської міліції. Визначили кількість втрат у кожному селі, опитуючи жителів. Результат такий, що ті втрати, які подає польська статистика, є неймовірно перебільшені, а втрати українців у понад двадцять раз зменшені. Зокрема, названі прізвища родин, де за польськими джерелами ці родини були знищені українськими партизанами, зокрема УПА. Були названі кілька прізвищ і ми дослідили, що ці родини живуть на території Польщі, а польські джерела показують, що вони були повністю знищені».

Із інтерв’ю Радіо Свобода «Волинська трагедія – питання, штучно інспіроване російською розвідкою – академік Ігор Юхновський» від 30 червня 2016 року.

Ігор Юхновський

Ігор Юхновський

Про Другову світову

«Те, що на фронті кричали «За Комуністичну партію! За Сталіна! Вперед!» – це абсолютна брехня.

Те, що на фронті кричали «За Сталіна! Вперед!» – це абсолютна брехня

Я ж був у діючій армії, я ж був у боях, так мушу Вам сказати, що саме людей тримало, а пізніше й мене тримало: листи з дому і бажання вернутися додому, і те, що там треба допомагати відбудувати, і ненависть до окупантів. Ось це було те, що рухало людьми. Я і слова ніде не чув про Сталіна, я і слова ніде не чув про партію.

Я навіть не знав, що є партія в нашій роті. Виявляється, був парторг, який записував тих, кого треба нагородити, але сам ніколи не був на фронті».

З розповіді Ігоря Юхновського в ефірі Радіо Свобода про свою участь у Другій світовій війні від 5 травня 2010 року.

Про українську мову

«Державність української мови – є основою державності України. Хто проти цього – є державним злочинцем».

Із промови, виголошеної 20 липня 2017 року до 30-ї річниці ухвалення Декларації про державний суверенітет України.

Ініціативна група «Першого грудня» про Юхновського

Ігор Юхновський був членом Ініціативної Групи «Першого грудня» (створеної у 2011 році діячами з високим моральним авторитетом для об’єднання громадян України «спільними духовними вартостями, щоб творити моральну політику, справедливу економіку та соціальне благо»).

Прощаючись із ним його колеги з Ініціативної групи «Першого грудня» написали:

«Обірвався дивовижний зв’язок поколінь: небагато людей у нинішній Україні, яка веде свою визначальну екзистенційну битву ХХІ століття, мали поруч із собою активного фронтовика Другої світової війни. І пам’ять його про цю війну завжди вражала своєю яскравістю й об’єктивністю.

Жив у радянський час, проте не став гомо совєтікусом

Завдяки своєму блискучому науковому талантові фізика-теоретика він був внутрішньо опорним до комуністичної ідеології, що виразно проявилося в час боротьби за незалежність України. Ігор Рафаїлович жив у радянський час, проте не став гомо совєтікусом. Тому природно влився в демократичну опозицію і, очоливши Народну Раду в Українському Парламенті, став співтворцем новітніх концепцій державності й парламентаризму.

Народний депутат, академік Ігор Юхновський серед студентів під час Революції на граніті. Київ, жовтень 1990 року

Народний депутат, академік Ігор Юхновський серед студентів під час Революції на граніті. Київ, жовтень 1990 року

Він відважно брав на себе відповідальність, сумлінно виконуючи свої численні обов’язки чи то у Верховній Раді, чи на посаді першого Голови Українського інституту національної пам’яті, чи на багатьох інших керівних посадах, проте ніколи слава не затьмарювала йому світлий і тверезий погляд на життя.

Він умів бути великим, залишаючись близьким і досяжним.

Умів бути великим, залишаючись близьким і досяжним

Про його науковий доробок багато скажуть його колеги-науковці, а нам, його колегам з ініціативи «Першого грудня», хочеться сказати передусім про ту честь, яку Ігор Рафаїлович виявив нам своїм громадянським побратимством.

Він був уважним, відповідальним і надзвичайно скромним співтворцем документів Групи. Він ділився своїм досвідом, але ніколи не нав’язував його. А поділитися він мав чим, оскільки його досвід життя був багатющим.

У ці скорботні дні прощання всім осиротілим гроном учасників Ініціативної групи «Першого грудня» ми складаємо найщиріші співчуття рідним, колегам та друзям. Україна завдячує Ігорю Рафаїловичу Юхновському утвердження багатьох аспектів своєї унезалежненої державності, а тому збереже світлу памʼять про цю Велику Людину. Хай у мирі спочиває його душа – і хай оселить її Господь там, де праведні спочивають!».

«Мусимо боронитися». Пам’яті Любомира Гузара (відео)

Будь ласка, зачекайте

Форум