Солдати ЦАХАЛ доповідали розвідці про підготовку ХАМАС до нападу, але їх проігнорували - ЗМІ

Читать на русском

Солдати ЦАХАЛ доповідали розвідці про підготовку ХАМАС до нападу, але їх проігнорували — ЗМІ

Солдати ЦАХАЛ доповідали розвідці про підготовку ХАМАС до нападу, але їх проігнорували — ЗМІ

Ізраїльські солдати, які чергували на кордоні із сектором Газа, доповідали своїй розвідці про підготовку ХАМАС до вторгнення 7 жовтня, але їхні попередження були проігноровані високопоставленим офіцером.

Про це повідомляє Financial Times із посиланням на джерела.

Прикордонники передали через закритий зв’язок конкретні попередження про те, що ХАМАС готується підірвати прикордонні пости у кількох місцях, проникнути на територію Ізраїлю та захопити кібуци. Вони також проаналізували кілька відео та дійшли висновку, що ХАМАС репетирує захоплення заручників. За їхньою оцінкою, напад був неминучим.

"Це уявний сценарій", — відреагував на їхнє донесення високопоставлений офіцер розвідки.

За словами джерел, командування проігнорувало сигнал не лише тому, що він виходив від солдатів нижчого рангу, а й тому, що суперечив упевненості ізраїльського уряду в тому, що воно стримає ХАМАС за допомогою каральної блокади, бомбардувань його військових об’єктів та умиротворення грошима та допомогою.

У результаті ніяких заходів не було вжито, і Ізраїль пропустив вторгнення, яке тепер розглядається як найбільший провал ізраїльської розвідки з того часу, як Єгипет і Сирія раптово напали у 1973 році на Йом-кіпур.

"Після війни буде проведено ретельне розслідування для з’ясування всіх деталей", — заявили в ЦАХАЛ.

 queiueiqudiqhzant