Російські політики та олігархи досі володіють бізнесом і нерухомістю у Франції

Читать на русском

Російські політики та олігархи досі володіють бізнесом і нерухомістю у Франції

Російські політики та олігархи досі володіють бізнесом і нерухомістю у Франції

Під час голосування на президентських виборах Володимир Путін програв на багатьох дільницях у Європі. Але на півдні Франції він набрав трохи більше 50 відсотків. Це можна пояснити: Лазурний Берег облюбувало чимало бенефіціарів режиму Путіна, як пише The Insider.

Незважаючи на санкції ЄС, Франція досі дозволяє російським олігархам — у тому числі тісно пов’язаним із Кремлем — володіти та користуватися елітною нерухомістю та компаніями. The Insider вибрав кілька найяскравіших прикладів.

Володимир Євтушенко

2022 року Володимир Євтушенков передав свої акції у французьких компаніях дружині Наталі. Разом із дочкою Тетяною через SCI Kristine, SCI Petr та SCI Umbto вони володіють трьома віллами загальною вартістю близько 30 мільйонів євро.

У Росії Євтушенкова великий військовий бізнес. Разом з оборонною держкорпорацією "Ростех" олігарх володіє групою "Елемент" — найбільшим у Росії виробником мікроелектроніки.

Сулейман Керімов

Сулейман Керімов — член Ради Федерації та «Єдиної Росії». Сам він включений до списків санкцій ЄС, але нерухомість у Франції записана на дочку: Гульнара Керімова через французькі фірми володіє відразу чотирма віллами на мисі Антіб.

Віктор Вексельберг

У Росії Віктор Вексельберг відомий як співвласник алюмінієвої компанії «Русал», яка постачає продукцію зокрема й оборонним підприємствам.

А за годину їзди від Парижа розташовується будівля компанії Sulzer Pompes France. Вона спеціалізується на насосному устаткуванні. Бенефіціаром Sulzer Pompes France у комерційному реєстрі вказано Вексельберг.

Володимир Лісін

Є бізнес у Франції і ще один олігарх, який спонсорує партію «Єдина Росія», — Володимир Лісін. Його Новолипецький металургійний комбінат (НЛМК) постачає сталь російським розробникам ядерної зброї.

У Франції Лісін має вілли та завод NLMK Strasbourg, який спеціалізується на виготовленні оцинкованого прокату.

Марія Бородунова

Громадянку Латвії Марію Бородунову OCCRP називав неофіційною дружиною Аркадія Ротенберга. На неї один із найближчих до Путіна олігархів оформляв частину своїх активів.

У Франції Бородунова належить фірма Dana. Компанія виступає власником вілли у Вільфранш-сюр-Мер.

Діти Абрамовича

Три дочки та син Романа Абрамовича володіють маєтком у Сен-Тропі. Судячи з супутникових знімків, крім кількох вілл на території є виноградник. Окрім того, 21-річному Іллі Абрамовичу через фірму Akula належить нерухомість у порту Гремо.

Андрій Голушко

У містечку Мужен, неподалік Канн, живе родина екс-депутата Держдуми від «Єдиної Росії» Андрія Голушка. Його дочка Марія – великий партійний підрядник.

Фірма Марії до 2021 року заробляла десятки мільйонів рублів на рік на виготовленні атрибутики «Єдиної Росії», як випливає зі звітів партії перед ЦВК.