Місце України по праву в НАТО, і ми будемо робити все для її членства, - Столтенберг

Читать на русском

Місце України по праву в НАТО, і ми будемо робити все для її членства, — Столтенберг

Місце України по праву в НАТО, і ми будемо робити все для її членства, — Столтенберг

Місце України по праву в НАТО, тому наразі тривають всі відповідні заходи з підтримки та підвищення її стандартів для пришвидшення вступу до Альянсу.

Про це заявив генсекретар НАТО Єнс Столтенберг під час спільної пресконференції з президентом України Володимиром Зеленським.

"Я вважаю, що місце України по праву в НАТО і ми будемо робити все, щоб забезпечити аби Україна стала членом Альянсу. Для того, щоб це рішення було прийнято, нам необхідно щоб всі члени Альянсу з цим погодилися. Не більшість, а консенсус, щоб всі 32 члени погодилися", — наголосив Столтенберг.

Він виказав свою невпевненість у досягненні такого результату на саміті в липні. Втім, за його словами, члени Альянсу можуть продемонструвати, що Україну наближають до членства і що "цей день настане якомога швидше".

Водночас генсек НАТО зауважив необхідність у тому, щоб Україна стала якомога більш оперативно сумісною, повністю відповідала всім стандартам НАТО і коли політичні умови будуть досягнуті — вона стане членом.

"І те, що ми зараз робимо в плані військової підтримки, — це частина того, що забезпечує нагальні потреби України", — зазначив Столтенберг.

За його словами, наразі обговорюються можливості посилення військової підтримки України, а також забезпечення таких сил і засобів, які в майбутньому забезпечать ЗСУ їхнє місце в Альянсі.

"Отже, я думаю, що ми виконуємо і мусимо виконувати важливі рішення, ухвалені у Вільнюсі: план дій щодо членства відмінили, перейшли від двоетапного до одноетапного процесу, домовилися про створення Ради Україна-НАТО, і ми маємо також велику програму для оперативної сумісності", — сказав генсек НАТО.