Політолог Постернак різко розкритикував Жумаділова за провал у харчуванні ЗСУ

Читать на русском

Політолог Постернак різко розкритикував Жумаділова за провал у харчуванні ЗСУ

Політолог Постернак різко розкритикував Жумаділова за провал у харчуванні ЗСУ

У громадськості та експертного середовища в Україні виникає все більше питань до роботи керівника «Державного оператора тилу» Арсена Жумаділова, який одноосібно і в ручному режимі розподіляє мільярдні харчові контракти для ЗСУ.

Зовсім недавно він заявляв, що ретельно перевіряє постачальників перед укладанням контрактів. Але пройшло всього два тижні – і ДОТ зізнався, що мінімум двоє з «перевірених» постачальників, «Твій хліб» і «Черкаський м’ясокомбінат», зірвали поставки їжі.

«Ситуація стає настільки серйозною, що на деяких пунктах постійної дислокації військових уже фіксується критичний недовіз продуктів харчування. Наприклад, є дані по одній з бойових частин 59-ї бригади. Постачальник «Твій хліб», якому ДОТ Жумаділова у ручному режимі без тендерів віддав контракт на 1,35 млрд грн, не поставив до частини 64% продуктів! Військові змушені харчуватися за власний кошт… це треш», — пише у "Фейсбуці" політолог Олег Постернак.

Обсяги цих постачальників знову в ручному режимі були перерозподілені між іншими контрагентами. Наприклад, частину контрактів Жумаділов віддав сумнівній компанії ТОВ «Контракт Продрезерв 5» з Дніпра.

І тут, як зазначає Постернак, виплило найцікавіше: договори з цією компанію миттєво стали на 40 млн дорожчими. «Головна відмінність нових дорожчих контрактів навіть не в ціні і не в тому, що вони укладаються таємно, а в тому, що за них дніпровські постачальники отримають авансові платежі від ДОТу у розмірі 10% від суми контракту. Тобто йдеться про щонайменше 35 млн грн з бюджету Міноборони. Такого ж авансового забезпечення попереднім постачальникам ДОТ чомусь не забезпечив», — наголошує він.

Експерт також звертає увагу на те, що за новими правилами Жумаділова, постачальникам, які не виконують своїх контрактних зобов’язань, нічого особливого не загрожує. Штрафні санкції – всього 0,1% від замовлення.

Політтехнолог має декілька гіпотез щодо такої роботи Жумаділова, якому Міноборони як голові «Державного оператора тилу» віддало усі тилові закупівлі для армії.

«Він: 1. Або відвертий шкідник, 2. Або є пішкою у руках мафії, яка наживається на закупівлях для армії, 3. Або розвів на своїй державній посаді бізнес», — пише Постернак.

Експерт зазначає, що в Україні зараз виник цікавий тренд звільняти держпосадовців за публічні скандали. Тож дивується, чому Жумаділов, через «мутні схеми якого воїни ЗСУ можуть залишитись без їжі», досі на посаді.