Чим відомий переможець тендерів «Укргідроенерго» Рева: мисливські господарства та вілла під Києвом

Читать на русском

Чим відомий переможець тендерів «Укргідроенерго» Рева: мисливські господарства та вілла під Києвом

Чим відомий переможець тендерів «Укргідроенерго» Рева: мисливські господарства та вілла під Києвом

Переможець багатьох тендерів ПАТ "Укргідроенерго" Михайло Рева, як і очікувалось від такої "вельможної" особи, живе доволі заможним життям. За даними з відкритих джерел, він збудував мільярдні статки на ГЕС та інших власних компаніях, завдяки чому зміг придбати маєток на "намиві" під Києвом. Та чим ще відомий пан Рева, який згідно ЗМІ, заробив своє багатсво на тендерах за, ймовірно, завищеними цінами?

Засновник київського ТОВ "Гарант енерго" Михайло Рева у грудні 2024 року уклав низку угод з ПАТ "Укргідроенерго" на будівництво захисних споруд на гідроелектростанціях на Дніпрі на 2,92 млрд₴ Зважаючи на об’єм та специфіку робіт, така сума могла б не викликати питань, проте за даними видання "Наші гроші" існує імовірність, що матеріали для робіт було придбано за завищеним цінами.

Так, згідно з журналістами, закупівлі на будівництво по Дніпровській ГЕС (1,85 млрд грн), Канівській ГЕС (0,95 млрд грн) та Кременчуцькій ГЕС (0,12 млрд грн) були проведені без використання електронної системи. Пов’язано це було з тим, що вони стосуються захисту об’єктів електроенергетичного сектору, а такого типу роботи під час вторгнення дозволено замовляти без звичайних тендерів.

Дніпровська ГЕС qkxiqdxiqdeihrant

На початку року наше видання також повідомляв про те, що роботи з заміни кабелю для Кременчуцької ГЕС обійшлися у 163 мільйони гривень. Як зазначили у видання, ці ціни на третину дорожчі від ринку.

Кременчуцька ГЕС

Договір укладений між Ревою та "Укргідроенерго" дозволяв аванс у 80% на обладнання та 30% на матеріали, а решту мали оплачувати впродовж трьох місяців після передачі обладнання чи виконання робіт.

Найбільше коштів, окрім обладнання, пішло саме на кабелі, частина яких виявилась значно дорожчими за ринкову вартість. Як повідомили у виданні, кабель ВВГнг 5х70 врахували по 2 397 грн/м. Проте крупний постачальник "Укрпровід" у січневому прайс-листі пропонує його за 1 511 грн/м, що на третину дешевше.

На кабелі для Кременчуцької ГЕС витратять 163 мільйони гривень

Крім того, вогнестійкий кабель HXH-FE180/E30 5×95 порахували за 4 181 грн/м, тоді як у вищезгаданому прайсі "Укрпроводу" він коштує 3 078 грн/м, тобто на чверть дешевше.

Журналісти видання з’ясували, що на кабелі ВВГнг із чотирма і п’ятьма жилами та вогнестійкі кабелі HXH-FE180/E30 було відведено 11,11 млн грн, в той час як за ринковими цінами вони б коштували 7,47 млн₴ Тож ймовірна переплата складає 3,64 млн₴

Цікаво, що єдиним конкурентом Михайла Реви було ТОВ "КП "Електропівдензахідмонтаж-11", яке запропонувало на 42% нижчу ціну – 95 млн₴

Більше того, за процедурою закупівлі "Українська визвольна війна" дозволяє замовнику не оприлюднювати ціни будматеріалів у кошторисах. Тому і порівняти з ринковими їх неможливо. Варто зауважити, що ці угоди "Гарант енерго" стали першими за останні роки, отриманими від державних замовників.

Проте це не єдиний заробіток родини Михайла Реви, адже бізнесмен, як виявилося, володіє ще кількома ТОВ-ами, щоправда у інших сферах.

Родинний бізнес сім’ї Рева

Також цікаво те, що згідно з даними системи Youcontrol, Михайло Рева разом з сином Андрієм є власником компаній в різних сферах: АПК (ФГ "Ніжинське", ТОВ "Івангородське"), нерухомості (ТОВ "М.В.Інвест"), будівництва (ТОВ "Укрпромбудресурс", ТОВ "Гарант сіті буд") та електромонтажних робіт (ТОВ НВП "Гарант енерго", ТОВ "Енерго-смарт").

Михайло Рева

Окрім цього, за даними видання "Наші гроші" Рева є співвласником двох мисливських господарств – ТОВ "Мисливсько-Рибальське Підприємство "Єгер" (Ічня, Чернігівська обл) та ТОВ "Мисливське Господарство "Едельвейс-Тур" (Львів). Тут у першому товаристві його партнером є Артур Ананян, це директор ТОВ "БФ Завод" Леоніда Юрушева.

Також бізнес-партнерами сімейства Реви у мисливських угіддях, а точніше у ТОВ "Мисливське Господарство "Едельвейс-Тур", є Савелій Бондаренко та такий собі пан Леонід Клочков – брат фігуранта багатьох кримінальних справ Дмитра Клочкова, та інші не менш скандально відомі особи.

Елітний маєток Михайла Реви у котеджному містечкові

Аби на власні очі побачити результати "кропіткої праці" та статки пана Реви, журналісти розшукали елітний маєток бізнесмена в котеджному містечку Коник, яке доречі єдине, що розташоване у межах Києва.

Обійстя зареєстровано на сина – Андрія Реву.

Частина активів записана на Андрія Реву

Зауважимо, що це доволі відоме селище неодноразово фігурувало у наших розслідуваннях, зокрема по незаконному видобутку піску. Тоді "СтопКор" неодноразово повідомляв про незаконні дії власників ЖК "Коник", які продовжували забудовувати територію як їм заманеться та займалися намивом піску. Додамо, що власником котеджного містечка Коник є Сергій Самусєв, раніше обвинувачений у незаконному намиванні піску в цьому ж містечку.

Михайло Рева, маєток

Тож за дивним збігом обставин, саме тут, у скандальному селищі пан Рева вирішив придбати маєток. Таким чином, можна припустити, що родина, яка заробляє на тендерах, ще й купує будинки на намитій землі. До речі, в цьому містечку живуть багато скандальних посадовців, тому ймовірно завдяки цьому Рева мож мати впливові звʼязки у владі.

Ми також вирішили зв’язатися з паном Михайлом, аби він прокоментував інформацію про завищені ціни в угоді з "Укргідроенерго", проте журналісти не знайшли його відкритого профілю в соцмережах. Тому "СтопКор" написав електронного листа до компанії і наразі ми чекаємо на відповідь.

Зверення від Стопкору про коментар

Автор: Дар’я Якимець