Нові санкції США: Російські "дочки" китайських банків зупинили платежі в доларах та євро

китай

Дочірні банки найбільших кредитних організацій Китаю в Росії обмежили валютні операції після нової хвилі американських санкцій, під які потрапила " Московська біржа" та її ключові розрахункові структури.

Про це пише Reuters із посиланням на знайоме із ситуацією джерело, передає The Moscow Times.

Так, російські "дочки" китайських банків більше не проводять операцій у доларах та євро, зокрема, йдеться про транзакції для обслуговування торгівельних угод.

"Ті китайські банки, які присутні в Росії, незважаючи на все, мали можливість через "Мосбіржу" проводити розрахунки в доларах і в євро. І вони проводили платежі у бік свого китайського банку. Була можливість розрахунків у доларах та євро через китайські банки. Ось сьогодні ми отримали о 10 годині ранку інформацію від них, що вони поки призупинили розрахунки в цих валютах, тому що біржа закрила ці торги", – сказав співрозмовник.

За його словами, швидше за все, в результаті доведеться нарощувати розрахунки у рублях та юанях.

"Китайські підприємства, які продовжують працювати з Росією, багато хто вже перейшов на розрахунки в національних валютах. Долари та євро потрібні були переважно гонконзьким компаніям. Зараз, виходить, і гонконгські долари перестали використовуватися, і долари сінгапурські, американські долари і євро", – додав він.

За даними Центрбанку Росії, найбільшими кредитними організаціями Китаю на російському ринку є "АйСіБіСі Банк" та АКБ "Бенк оф Чайна". Їхні сумарні активи станом на квітень 2024 року перевалили за 1,1 трлн руб., а з початку розв’язаною Росією війни проти України збільшилися більш ніж у п’ять разів.

Нові санкції США проти Росії

Міністерство фінансів США 12 червня внесло до санкційного списку понад 100 російських компаній, причетних до військово-промислового комплексу Росії.

США також запровадили санкції проти "Московської біржі", вона зупинила торги доларом та євро. Через підвищений попит населення у відділеннях московських банків закінчилася готівкова валюта.

Ще після початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну США та ЄС заборонили ввозити до Росії готівкові долари та євро, а російський центробанк заборонив знімати з валютних рахунків більше $10 тис. і заборонив банкам продавати валюту росіянам.

Згодом банкам дозволили продавати готівкову валюту, яку вони раніше купили в інших громадян.

Також під санкції потрапили "Національний кліринговий центр" центробанку РФ, "Національний розрахунковий депозитарій", страхова компанія "Согаз", державна "Російська національна перестрахувальна компанія",

Крім того, до санкційних списків внесено філії російських "Промсвязьбанку", "Внєшекономбанку", "Сбєрбанку", "ВТБ" та "ВТБ Капітал Холдінгс" у Китаї, Киргизстані, Індії та інших країнах.

Міністерство фінансів США також заявило про санкції проти російських проєктів скрапленого природного газу, які Росія наразі намагається реалізувати.

Автор: Галина Ялівець