Українська розвідка здійснила одну з найбільших кібератак на фінсектор РФ,

хакер

Кіберфахівці Головного управління розвідки Міністерства оборони України ввечері 30 липня завершили одну з найбільших в історії DDOS-атак на інтернет-інфраструктуру РФ. Вдалося уразити критично важливі ресурси та отримати доступ до великого масиву конфіденційних даних.

Про це пише NV із посиланням на джерела в українській розвідці.

За його словами, атака тривала впродовж тижня і уразила онлайн-сервіси всіх головних російських банків включно з Центробанком, провайдерів телекомунікаційних послуг, національні платіжні системи, соціальні мережі та месенжери, урядові ресурси та десятки інших сервісів.

Співрозмовник видання наголосив, що усі атаковані ресурси в той чи інший спосіб були залучені у підтримці або фінансуванні війни проти України.

Ураження зазнали зокрема ВТБ-Банк, Альфа Банк, СебрБанк, Райффайзен банк, РСХБ Банк, Ак Барс, Росбанк, Газпромбанк, Т-Банк, іБанку, банк Дом.РФ та Банк Росії. В останній день атаки були також уражені ресурси Міноборони РФ, МВС та ФНС.

Станом на вечір 30 липня росіянам так і не вдалося відновити належне функціонування провідних банківських та платіжних систем, роботу мобільних операторів, соціальних мереж та інтернет-провайдерів. Також досі є збої в роботі урдових веб-ресурсів.

Читайте також: Кібератака на російських інтернет-провайдерів залишила без зв’язку 250 тисяч абонентів на окупованих територіях України

У російських ЗМІ назвали цей кіберудар, "ймовірно, найпотужнішим в історії", "килимовими хакерськими атаками" та "великим наступом кібервійськ".

Зазначається, що у підсумку результати операції ГУР відчули мільйони користувачів в усіх регіонах країни-агресора, які не могли скористатися інтернет-послугами. За оцінками ворожих кібер-аналітиків, з огляду на успіх, який вдалося досягнути українським хакерам, прогнози щодо наслідків наступних подібних атак – "невтішні".

Як зазначили в ГУР, масштабна кібератака проти російського фінсектору розпочалася ще вранці 23 липня.

Автор: Юлiя Далецька