Австрія збирається відмовитися від російського газу до 2027 року

австрія

Правляча коаліція Австрії збирається відмовитися від російського газу до 2027 року – такі терміни збігаються з цілями Європейського Союзу й мають бути зазначені в новій австрійській стратегії безпеки.

Про це пише Kurier, передає РБК-Україна.

За недавніми оцінками, частка російського природного газу в австрійських трубопроводах становить від 80% до 90%. Минулого року Австрія перерахувала "Газпрому" близько 4 млрд євро.

Як зазначають у австрійському уряді, така залежність становить небезпеку для економіки, і одностороннє обмеження поставок призведе до зростання цін на газ для домогосподарств і промисловості. Однак цей ризик можна зменшити через контрольований вихід. Тепер ця мета має бути закріплена в новій австрійській стратегії безпеки.

Зараз уряд Австрії має завершити роботу, щоб готову стратегію можна було представити протягом наступних кількох тижнів.

Газові відносини Австрії та Росії

Як повідомлялося, Австрія за квітень цього року імпортувала 81% природного газу з Росії, а місяцем раніше ця частка була ще більшою – 93%.

У лютому та січні цього року загальна частка російського газу в австрійському імпорті становила 87% та 97% відповідно. У лютому 2022 року Австрія імпортувала 79% свого газу з Росії.

У Міністерстві енергетики Австрії пояснюють високу частку російського газу тим, що довгостроковий контракт з Росією на постачання продовжує діяти, а імпорт газу альтернативними маршрутами ускладнюють великі газові збори в Німеччині.

Наприкінці квітня цього року повідомлялося, що австрійська нафтогазова компанія OMV ініціювала кілька міжнародних арбітражних розглядів із метою захисту своїх прав за контрактами, укладеними з російським "Газпромом".

Серед іншого, арбітражні процеси стосуються часток OMV у Південноросійському газовому родовищі, які були де-факто експропрійовані указом президента РФ Владіміра Путіна та передані російським компаніям.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року Путін підписав укази про створення нової російської компанії, якій передадуть всі права, активи та обов’язки спільних підприємств "Газпрому" з німецькою Wintershall Dea та австрійською OMV, які займаються розробкою Південно-Російського родовища та Ачімівських покладів Уренгойського родовища.

До цього голова ОMV Альфред Штерн заявляв, що австрійська група не планує розривати довгостроковий контракт на постачання газу з Росії, укладений із "Газпромом" до 2040 року.

Згодом Міністерство захисту клімату Австрії створило комісію, яка має вивчити контракт енергетичної компанії OMV з російським "Газпромом", що був продовжений у 2018 році до 2040 року, та визначити, чи можна його достроково припинити.

Проте в серпні цього року австрійська енергетична група OMV заявила, що більше не має критичної залежності від російського газу і зможе забезпечити своїх клієнтів паливом у випадку припинення газового транзиту через Україну.

Автор: Галина Ялівець