БЕБ знайшло порушень на "Укрзалізниці" на десятки мільйонів, Кабмін призначив аудит

щебень

Кабінет міністрів доручив розпочати аудит ефективності роботи АТ "Укрзалізниця" після попередження про можливі порушення при реалізації щебеню за заниженими цінами.

Як повідомили у пресслужбі Бюро економічної безпеки (БЕБ), "Укрзалізниця" продавала щебінь приватним компаніям за прямими договорами за цінами нижчими у 2,5 раза від ринкових.

Щоб встановити суму завданих збитків БЕБ витребувало в "Укрзалізниця" дані про обсяги та вартість реалізованого товару.

"Аналітики порівняли дані та встановили, що ціни були нижчими від ринкових в середньому у 2,5 раза, тобто сума недоотриманого АТ "Укрзалізниця" прибутку лише за 6 місяців може сягати 75 млн грн", – зазначається у повідомленні.

Читайте також: В "Укрзалізниці" спрогнозували рекордний дохід і 7 мільярдів прибутку

Для унеможливлення таких порушень співробітники БЕБ спрямували пропозиції до Кабміну, Мінекономіки, Мінінфраструктури та самої "Укрзалізниці" щодо посилення контролю за видобутком та формуванням ціни на щебеневу продукцію та внесення змін до Порядку розпорядження майном.

Водночас БЕБ рекомендувало Кабміну доповнити перелік майна "Укрзалізниці", яке реалізовується на конкурентних засадах, та запровадити тендерну процедуру продажу щебеневої продукції.

"Уряд врахував пропозиції Бюро та вніс відповідні зміни до нормативних документів. Також, за рекомендацією фахівців Бюро, Кабмін надав доручення розпочати аудит ефективності роботи АТ "Укрзалізниця", – додали у БЕБ.

Автор: Михайло Орлюк