Євросоюз наближається до рішення про заморожені російські активи,

боррель

Міністри закордонних справ країн Європейського Союзу розглянули варіанти використання прибутків від утримання заморожених російських активів, тож Євросоюз наближається до спільного політичного рішення в цьому питанні.

Про це заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель у Брюсселі під час пресконференції за підсумками Ради міністрів ЄС із закордонних справ, передає Укрінформ.

"Щодо заблокованих російських активів. Ми можемо говорити, що маємо політичну згоду завершити цю роботу на основі пропозицій, які ми представили в грудні, із фокусом уваги на нарахуваннях. На цей час йдеться про нарахування, про відсотковий прибуток, і я переконаний, що це буде завершено невдовзі", – сказав Боррель.

За його словами, дискусії будуть продовжені на рівні послів, але "угода наближається".

"Дуже потужний поштовх для цих рішень має бути зроблений до наступного засідання Ради міністрів із закордонних справ", – додав високий представник ЄС.

Як повідомлялося, російська влада розпочала консультації з провідними юристами, щоб перешкодити будь-яким спробам США чи ЄС конфіскувати частину із заморожених резервів російського центробанку на суму $300 мільярдів на користь України.

Водночас посадовці США та ЄС стверджують, що країни Заходу відкриті до ідеї конфіскації російських активів на суму $300 мільярдів, але юридичних механізмів для цього наразі немає.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року США запропонували країнам "Великої сімки" (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів. В рамках цієї роботи три робочі групи вивчатимуть юридичні питання, пов’язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом’якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

При цьому країни ЄС, де знаходиться левова частка заморожених російських активів, налаштована набагато обережніше, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії.

Єврокомісія 12 грудня минулого року представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України лише доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада. Причому підтримати запропонований план мають всі держави-члени ЄС.

За оцінками Єврокомісії, такы доходи можуть становити до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Автор: Галина Ялівець