Санкції працюють: Російські багатії тікають із ОАЕ після проблем із банками

оае,дубай

Дубай втрачає привабливість для росіян та російських компаній. Під тиском США банки посилюють вимоги та закривають рахунки як тим, хто перебуває під санкціями, так і тим, хто може бути якось із ними пов’язаний.

Окрім того, вартість життя сильно зросла, у тому числі через приїзд заможних росіян – як тих, що тікали від війни, так і их, які прагнули знайти "притулок" для своїх грошей, пише The Moscow Times.

Приплив людей і капіталів сповільнюється, а ті, що оселилися в Дубаї, скорочують вкладення і повертаються до Росії або шукають можливості для переїзду в більш звичні для життя країни.

Філіп Амарант, директор із Близького Сходу Henley & Partners, яка надає послуги отримання резидентства та громадянства в обмін на інвестиції, зазначив, що все менше росіян облаштовуються в ОАЕ.

"Деякі з моїх російських клієнтів скоротили вкладення в дубайську нерухомість, придбану два роки тому, залишили тут невелику базу й або повернулися до Москви, або перебралися до інших доступних і дуже привабливих юрисдикцій на кшталт Маврикія", – сказав Амарант.

За даними ріелторської компанії Betterhomes, власники російських паспортів, які посіли в 2022 році перше місце з купівлі нерухомості в ОАЕ, у 2023 році перемістилися на третє місце.

За словами банкірів, що працюють у Дубаї, хоча у представників середнього класу загалом немає складнощів з відкриттям та обслуговуванням банківських рахунків, деякі росіяни, які потрапили під санкції, отримали відмову.

Проблеми виникли й у тих, хто пов’язаний із особами під санкціями чи чиновниками в Росії.

Більш ретельну перевірку тепер проводять щодо російських компаній.

Це пов’язано як із тиском США, які намагаються не допустити обходу санкцій, так і з тим, що в лютому Група розробки фінансових заходів боротьби з відмиванням грошей (Financial Action Task Force – FATF) виключила ОАЕ з чорного списку: тепер влада прагне продемонструвати відданість нормам FATF.

Дотримуючись санкцій США, норми щодо фізичних та юридичних осіб із Росії в останні місяці посилили такі банки, як Emirates NBD Bank, Mashreqbank, First Abu Dhabi Bank, дубайське відділення єгипетського держбанку Banque Misr.

Деякі опитані агентством Bloomberg росіяни розповіли, що оскільки війна затягується, а жити в Дубаї дорого і не завжди зручно, зокрема через спекотний клімат, вони планують переїжджати.

Автор: Галина Ялівець