Скандал навколо закупівлі турнікетів на 51 мільйон гривень: бойові медики вважають їх неякісними

Читать на русском

Скандал навколо закупівлі турнікетів на 51 мільйон гривень: бойові медики вважають їх неякісними

Скандал навколо закупівлі турнікетів на 51 мільйон гривень: бойові медики вважають їх неякісними

Військовий шпиталь Національної гвардії України оголосив тендер на закупівлю турнікетів на 51 млн грн, і перемогло ТОВ “ВК Простір”, проте деякі бойові медики обурились, що турнікети цієї компанії неякісні.

Загалом у тендері взяли участь три компанії. Серед учасників були й ті, які запропонували на понад 5 млн нижчу вартість, ніж переможець тендера.

 uriqtriqqeiqxqant

Скрін Prozorro

Проте, як стверджує інструкторка з тактичної медицини й бойова медикиня Марія Назарова, тендер прописали спеціально під виробника, бо лише ТОВ “ВК Простір” (Dnipro) підходило під деякі з технічних вимог до турнікетів.

«“Січ” подавалась на тендер і давала ціну на 5 млн меншу. Але виграв “Дніпро”. Вважаю що увагу антикорупційної і мілітарної спільнот зараз має бути прикуто сюди. Це – життя бійців і тупо класична схема під конкретного виробника. У тендерних вимогах прописали металевий вороток і кліпсу з липучкою – це ТІЛЬКИ “Дніпро”. У “Січі”– металевий вороток, але нема кліпси, у САТ є кліпса, але вороток – пластик”», – написала медикиня.

Вона також розповіла про випадки, коли нібито через погану якість турнікета Dnipro помирали бійці.

“4 дні тому стабпункт “Азова” повідомляв про смерть пораненого з повністю затягнутим турнікетом “Дніпро”, який НЕ зупинив кровотечу”.

Скрін Марія Назарова

Директор ТОВ “СІЧ УКРАЇНА” – компанії, яка запропонувала на 5 млн грн меншу вартість турнікетів, Олександр Гадомський заявив, що ця закупівля виглядає “як змова”.

“Ми розраховували, що буде якась здорова конкуренція, що турнікет від “Дніпра” буде опускатися, і ми будемо опускатися. Розуміючи потребу, ми готові були максимально знизити ціну, бо це офіційні бюджетні закупівлі, за податки людей, які сплачено на оборону країни. Але нічого не сталося. Турнікет із “Дніпра” не впав ні на копійку. І всі три раунди ціни в учасників не змінювалися. Знаєте, як це виглядає? Як змова! Коли виробник “порішав питання” із зацікавленими особами, і тендер на 100% зроблено під нього”, – написав Гадомський.

Бойова медикиня Марія Назарова назвала “головною піарницею” турнікетів від компанії Dnipro росіянку Анну Домбровську, яка періодично передає їх українським військовим.

Своєю чергою, Домбровська також прокоментувала тендер й заявила:

“Олександре Гадомський, обов’язково запам’ятай цей день – день коли ти з тріском програв великий тендер! Ця знаменна дата увійде до історії. Це дата початку кінця твоєї монополії на українському ринку. Вангую, що незабаром турнікет Дніпро стане лідером продажу не лише в Україні, а й у всіх країнах НАТО!”

Парамедик та військовий Євген Чуднецов з позивним “Чудік” прокоментував пост Домбровської й зазначив, що турнікети Dnipro лідирують лише “у вбивствах солдатів через свою неефективність”.

Скрін коментарів

Пізніше, 11 квітня, о 12:32 тендер скасували й причиною відміни назвали “відсутність подальшої потреби в закупівлі товарів, робіт і послуг”.