Заборонити в Україні УПЦ (МП): голосів достатньо, але законопроєкт не голосували – чому?

Депутати заблокували трибуну, вимагаючи внести до порядку денного заборону УПЦ МП

  • Що насправді стоїть за небажанням заборони УПЦ (МП)?

«УПЦ МП вбиває»: з такими плакатами українські парламентарі сьогодні заблокували трибуну Верховної Ради, вимагаючи винести на голосування в другому читанні законопроєкт про заборону УПЦ (МП). Утім далі блокування справа так і зрушила, а Парламент розійшовся до серпня – до цього часу законів там не ухвалюватимуть.

Нагадаймо, законопроєкт №8371, який забороняє УПЦ, був проголосований у першому читанні в жовтні 2023 року. Раніше президент Володимир Зеленський увів у дію рішення РНБО щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, афілійованих із центрами впливу в Росії. Наразі правоохоронці відкрили близько 70 кримінальних проваджень щодо представників УПЦ (МП).

Що не так із законопроєктом про заборону УПЦ (МП) і хто насправді проти його прийняття?

Чому не лише ЄС та «Голос», але і «Слуги народу» в цьому питанні не єдині?

Президентська фракція у Парламенті розділилась, як пишуть медіа. Частина депутатів виступає за, частина – проти заборони УПЦ (МП).

Олександр Аліксійчук, нардеп від партії «Слуга народу», в ефірі Радіо Свобода зокрема заявив, що депутатам треба дати можливість виконати свою роботу: «Підтримують – чудово, значить у нас парламент працює на захист національних інтересів держави. Не підтримують – хай суспільство, журналісти, різні оглядачі визначають і дають оцінку».

Про що свідчить така неодностайність – Зеленський уже не керує «Слугами»? Яка його особиста позиція?

І чи може УПЦ (МП) далі розколювати українське суспільство?

  • Оновлення даних таки продовжать?

Термін оновлення даних для військовозобов’язаних закінчився 16 липня. Але на цю дату з понад 11 мільйонів оновили дані лише трохи більш як 4 мільйони 600 тисяч.

Чимало громадян сподівалися на продовження терміну, бо дехто з нардепів ініціював законопроєкт про продовження строку оновлення даних до 180 днів.

Які шанси, що українська влада його продовжить для тих, хто не встиг цього зробити – запитуємо в Міноборони.

Про це дивіться у програмі «Свобода Live» на @Радіо Свобода:

Форум