В Україні вперше розпочали верифікацію вулиць для створення єдиного реєстру адрес

вулиця,бандери,степани

Органи місцевого самоврядування розпочали верифікацію адрес в Єдиному державному реєстрі адрес (ЄДРА).

Верифікація та систематизація цієї інформації дозволить створити єдине достовірне джерело адресних даних, де кожен населений пункт, кожна вулиця, будівля чи споруда матимуть унікальний ідентифікатор і єдину правильну назву, повідомляє пресслужба Мінінфраструктури.

Верифікація складається з кількох кроків:

  • верифікація назв вулиць;
  • додавання геометрії вулиць;
  • додавання історичних та синонімічних назв вулиць;
  • додавання документів, що підтверджують існування адрес;
  • верифікація номерів адрес (будівлі);
  • в подальшому буде здійснено і верифікацію приміщень.

"Дані з Адресного реєстру мають велике значення для забезпечення взаємодії між інформаційними системами на різних рівнях управління та розв’язують проблему зменшення помилок в державних системах щодо адрес. ЄДРА також сприятиме зменшенню можливості шахрайства щодо прав власності на нерухомість", – пояснили у Мінінфраструктури.

Читайте також: Відсьогодні українці можуть подати заяву про зруйноване житло до міжнародного Реєстру збитків через "Дію"

Для його створення сформовано 24 команди "менторів" в кожній області з 71 фахівця ОВА, РДА та громад, навчено 1 360 фахівців ОМС, які отримали відповідний сертифікат про готовність до роботи та підтвердили свої навички.

Загалом понад 954 громад вже пройшли теоретичне та практичне навчання, отримують доступи до кабінетів Адресного реєстру та розпочинають верифікацію адрес.

Як повідомлялося, створення єдиного реєстру адрес та реєстру будівель та споруд передбачене законом 2486-ІХ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення вимог цивільного захисту під час планування та забудови територій", ухваленим у 2022 році.

Автор: Михайло Орлюк