Російська влада "попрощалася" із замороженими резервами на $300 мільярдів, але буде судитися,

путін

Російська влада схиляється до думки, що їй не вдасться запобігти конфіскації заморожених активів центробанку РФ на загальну суму близько $300 мільярдів, але планує використати всі юридичні можливості, щоб зупинити цей процес.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на чотири джерела, знайомі з позицією уряду та центробанку РФ.

"У глибині душі всі вже попрощалися з резервами. Безумовно, буде (судовий процес, – ред.). Це певний ритуал. Ми не змиримося, ми будемо боротися", – сказав один із співрозмовників агентства.

Друге джерело підтвердило, що Росія "попрощалася" з активами, бо впевнена, що європейські столиці піддадуться на тиск США щодо конфіскації заморожених резервів.

Третій співрозмовник погодився, що Росія навряд чи зможе запобігти конфіскації, але буде погрожувати помстою у відповідь, наприклад, конфіскацією західних активів, які знаходяться в Росії, і розривом дипломатичних відносин з іноземними державами, які підуть на такий крок.

Четверте джерело, знайоме з позицією Росії, зауважило, що будь-який судовий процес, ймовірно, триватиме кілька років. За його словами, оскільки резерви зберігаються центральним банком Росії, Москва стверджуватиме, що ці кошти не є державною власністю.

Читайте також: ЄС планує передати Україні $15 мільярдів доходів від заморожених активів РФ. Але деякі країни побоюються конфіскації

Як повідомлялося, за даними Bloomberg, російська влада розпочала консультації з провідними юристами, щоб перешкодити будь-яким спробам США чи ЄС конфіскувати частину із заморожених резервів російського центробанку на суму $300 мільярдів на користь України.

Голова російського центробанку Ельвіра Набіулліна в липні минулого року заявила, що установа "майже готова" оскаржити саме рішення про заморожування активів.

Водночас посадовці США та ЄС стверджують, що країни Заходу відкриті до ідеї конфіскації російських активів на суму $300 мільярдів, але юридичних механізмів для цього наразі немає.

Нагадаємо, наприкінці грудня минулого року США запропонували країнам "Великої сімки" (G7) вивчити шляхи конфіскації $300 млрд заморожених російських активів.

В рамках цієї роботи три робочі групи вивчатимуть юридичні питання, пов’язані з конфіскацією; методи застосування такої політики та пом’якшення ризиків; а також варіанти того, як найкраще спрямувати підтримку Україні.

При цьому країни ЄС, де знаходиться левова частка заморожених російських активів, налаштована набагато обережніше, побоюючись можливих наслідків для фінансової стабільності, а також дій у відповідь з боку Росії.

Єврокомісія 12 грудня минулого року представила пропозицію законодавчого акта про використання для відновлення України лише доходів від заморожених російських активів, це рішення ще має затвердити Європейська рада. Причому підтримати запропонований план мають всі держави-члени ЄС.

За оцінками Єврокомісії, такы доходи можуть становити до 3 млрд євро на рік, або 15 млрд євро в період з 2023 по 2027 рік, писало видання FT із посиланням на джерела. Сума залежатиме від відсоткових ставок протягом цього періоду.

Автор: Михайло Орлюк