У Раді пропонують запровадити щомісячний платіж для бронювання військовозобов’язаних. Але це поки що концепція (оновлено)

мобілізація

У Верховній Раді продовжують готувати законопроєкт, який змінює процес бронювання співробітників. Зокрема, нардепи пропонують встановити щомісячний фіксований платіж , після сплати якого підприємство зможе забронювати працівника незалежно від посади.

Як пише Forbes із посиланням на драфт проєкту закону, головна умова – компанія має працювати в "білу" та сплачувати податки до бюджету.

За словами голови економічного комітету ВР та співавтора законопроєкта Дмитра Наталухи, ідея полягає в тому, щоб дати можливість бронювати важливий персонал всім підприємствам, а не лише тим, які уряд визначив критично важливими.

Депутати пропонують ввести додаткову сплату до військового збору за кожного заброньованого працівника. Варіант, який розглядається зараз – до 1,5% військового збору додається фіксована ставка у розмірі 20 тис. грн, каже нардеп.

Привʼязка до військового збору забезпечить швидке адміністрування податку і закріпить надходження коштів виключно на потреби військових, додає Наталуха.

Утім, такий механізм буде розповсюджуватися не на весь штат. Робоча версія – бронювати можна буде до 50% від військовозобовʼязаних працівників, каже депутат.

За різними сценаріями фіксована ставка за бронювання може принести від 18 млрд до 155 млрд грн на рік, йдеться у драфті.

Утім, пізніше Наталуха на своїй сторінці у "Фейсбуці" заявив, що представлена ініціатива "білого бронювання" є лише концепцією. Наразі немає ще жодного законопроєкту чи будь-якого іншого нормативного акту на цю тему.

"Все, що є – лише концепція, побудована як на економічному аналізі і зборі статистики, так і на обговореннях і прослуховуванні до колег, групи економістів і аналітиків, представників бізнесу, органів влади, а головне – військових", – зазначив він.

За його словами, саме з військовими депутати зараз тестують "вірність чи хибність певних гіпотез і припущень".

Далі, якщо одні гіпотези знайдуть підтвердження, а інші – спростування, на нас чекатиме ще і процес презентації цієї концепції і колегам, і урядовцям, і керівництву країни. Лише після цього, коли (і якщо) концепція буде узгоджена, можна буде переходити до її формалізації, адже це важливо, щоб всі відповідальні сторони були на одній сторінці і розуміли які є очікування від цієї ідеї, а які є ризики", – наголосив Наталуха.

Наразі в Україні заброньовано 538 тис. чоловіків, включно із державними службовцями та працівниками військових адміністрацій.

Автор: Юлiя Недашківська