У чергах на кордоні з Польщею стоять близько 2200 вантажівок – ДПСУ

Вантажівки в Україні очікують на дозвіл проїхати у пункт пропуску «Шегині», 14 лютого 2024 року. Фото ілюстративне

Станом на ранок 8 квітня заблокованими на українсько-польському кордоні залишаються пункти пропуску «Ягодин», «Рава-Руська» та «Угринів». В черзі на них перебувають близько 500 вантажівок, розповів в ефірі телемарафону речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко.

За його словами, польські фермери не пропускають вантажівки, які слідують з України в Польщу по напрямках «Ягодин» та «Рава-Руська», хоча там починали пропускати порожні вантажівки з України. Втім, за минулу добу не було пропущено жодної вантажівки.

«В бік України найменше пропускається через «Ягодин», хоча це найбільший інфраструктурний напрямок, який може задовольнити потребу в перетині кордону великої кількості транспортних засобів. За минулу добу кількість перетинів була на рівні 60 вантажівок», – сказав Демченко.

Також в ДСПУ зауважили, що є черги й на раніше розблокованих напрямках: «Краківець», де в черзі близько 900 фур, та «Шегині» – близько 800 вантажівок. Демченко додав, що на цих пунктах пропуску «рух залишається інтенсивним».

9 лютого у Польщі розпочався страйк фермерів, оголошений профспілкою «Солідарність». Вони блокували всі пункти пропуску, а також дороги й автомагістралі в окремих воєводствах.

Крім заборони імпорту сільськогосподарської продукції з України, польські мітингарі виступають проти європейської аграрної політики, зокрема, проти впровадження «зеленого ладу» – йдеться про низку екологічних і кліматичних вимог. Також серед вимог – підтримка тваринництва.

20 березня польські протестувальники вийшли на загальнонаціональний страйк. Акції аграріїв відбувалися у майже 600 місцях і в них брали участь приблизно 70 тисяч людей.

Від лютого за час протесту польських фермерів сталися щонайменше чотири випадки розсипання українського збіжжя.

Форум