Українська фотографка отримала міжнародну премію Fine Art Photography Awards 2024

Читать на русском

Українська фотографка отримала міжнародну премію Fine Art Photography Awards 2024

Українська фотографка отримала міжнародну премію Fine Art Photography Awards 2024

Проєкт української фотографки Олени Гром "Викрадена весна" став одним із лауреатів престижної міжнародної фотопремії Fine Art Photography Awards.

Олена Гром отримала перемогу у Fine Art Photography Awards 2024 одразу в двох категоріях "Професійний фотограф року" і перше місце в категорії "Професійний портрет".

Серія робіт відсилає до лютого-березня 2022 року — перших місяців вторгнення РФ в Україну.

«Я живу в Бучі, працюю в Ірпені. Після російської окупації ці міста були зруйновані. Військовий пейзаж став моєю реальністю і буденністю. Кожен день я бачу людей, які відновлюють з руїн свої міста, своє особисте життя і дивляться в майбутнє», — йдеться в описі серії робіт української фотографки на сайті премії.

@fineartphotoawards.com xdideeieuiktant

Вона зазначала, що серія фотографій "Вкрадена весна" створена в історичному діалозі із роботами фотограф Майкла Наша. У 1945−1946 роках фотограф використовував декоративний фон, щоб замаскувати руїни Варшави після другої Світової війни.

@fineartphotoawards.com

Героїнями фотопроєкту Олени Гром стали жінки, що постраждали внаслідок російської агресії.

«Навесні тривала окупація, люди, які пережили цей трагічний період, не помітили, як минула весна, як зацвіли каштани та конвалії, прилетіли птахи. Вони були позбавлені не лише дому, коханих, роботи, здоров’я, а й також є частиною їхнього життя. У переселенців з Донбасу та Криму друга трагічна весна. Вкрадена весна — вкрадене життя. Кожне фото — це особиста трагедія, але це й життєствердна історія вцілілого, надія, що Україна підніметься з руїн», — зазначає авторка фотопроєкту.

@fineartphotoawards.com

Сама фотографка також є постраждалою внаслідок російської агресії проти України, яка розпочалася в 2014 року. Тоді Олені та її родині довелося стати біженцями — через війну вони разом з 2 млн українців залишили Донбас.

@fineartphotoawards.com

У 2023−2024 роках на премію Fine Art Photography Awards було подано 5075 заявок з усього світу.

«У Fine Art Photography ми прагнемо знайти художників і унікальні душі, які дихають і живуть для творчості. Ми надаємо платформу для просування та підтримки в їхньому прагненні до самореалізації та розвитку», — зазначають організатори премії.

Fine Art Photography Awards — одна із найбільших організацій, що вручає нагороди для спільноти художників, що відкриває еру нових тенденцій у світі фотографії. Вона була створена у 2014 році і цьогоріч пройшла вдесяте.