Іспанія передасть Україні ракети до Patriot – ЗМІ

За повідомленням, Іспанія виключила поставку зенітних пускових установок Patriot, але надасть українським військовим невелику кількість ракет для цієї системи (фото ілюстративне)

Іспанія планує передати Україні ракети до Patriot , пише з посиланням на неназвані джерела в уряді видання El Pais.

За повідомленням, Іспанія виключила поставку зенітних пускових установок Patriot, але надасть українським військовим невелику кількість ракет для цієї системи.

Це буде невелика партія, оскільки іспанський військовий резерв становить близько 50 одиниць, а перехоплювачі дуже дорогі, зазначає видання.

У той час, як Росія посилила повітряні атаки на українську енергетичну інфраструктуру й інші об’єкти, до урядів країн ЄС лунають заклики надати Києву більше систем ППО, таких як Patriot.

Раніше про те, що Греція не надаватиме Україні свої системи Patriot і С-300, в інтерв’ю Iefimerida заявив прем’єр-міністр країни. Вони «критично важливі» для самих Афін, сказав Кіріакос Міцотакіс.

19 квітня на засіданні Ради Україна-НАТО на рівні міністрів оборони президент України Володимир Зеленський заявив, що для оборони Україні потрібно щонайменше ще сім Patriot чи подібних систем протиповітряної оборони. Раніше Зеленський зауважував – щоб закрити Україну повністю, потрібно 25 систем Patriot, по 6-8 батарей у кожній.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ за підсумками засідання Ради Україна-НАТО заявив, що міністри оборони країн Альянсу домовилися посилити й надати Україні подальшу військову підтримку, зокрема системи протиповітряної оборони.

«Очікую нових оголошень щодо можливостей у сфері протиповітряної оборони для України найближчим часом», – сказав він.

Канцлер Німеччини Олаф Шольц 18 квітня повідомив, що країни НАТО можуть надати Україні сім систем протиповітряної оборони Patriot, одну з них передасть Німеччина.

Минулого тижня високий представник ЄС із закордонних справ Жозеп Боррель заявив, що в країн ЄС є системи Patriot, які, за його словами, треба забрати «з казарм, де вони стоять про всяк випадок, і відправити в Україну, де вирує війна».

Ракетні системи Patriot у світі (інфографіка)

Форум