Антитютюнові активісти заплуталися у власній бухгалтерії і не хочуть звітувати за отримані гранти

Громадська організація «Життя», яка за минулий рік отримала на свою антитютюнову діяльність близько 400 тис. доларів (понад 15 млн.₴ за середнім курсом 2023 р.) поки що не надала звіту щодо напрямків витрачання коштів.

У відповідь на запитання журналістів, виконавчий директор ГО «Життя» Дмитро Купира заявив: «Ми діємо відповідно до законодавства. Ми готуємо звіт, він ще не оприлюднений. Політика відкритості є частиною нашої організації».

Утім незважаючи на таку «політику відкритості», звіт (у т.ч. фінансовий) за 2023 р. досі не наданий. Причому організація ще наприкінці лютого 2024 р. обіцяла «відобразити у звітах» свої доходи і видатки за минулий рік, але досі звіти не оприлюднено.

Тоді ж, у лютому 2024 р., Дмитро Купира заявив: «На свою діяльність минулого року громадська організація залучила в Україну понад 400 тисяч доларів. Це валюта, яка надходить в Україну безповоротно».

Згідно з фінансовим звітом ГО "Життя» за 2022 р. (останній звіт, який є, на даний момент на офіційному сайті організації), на свою діяльність у перший рік повномасштабної війни організація залучила орієнтовно 320 тис. доларів. Тобто у 2023 р., виходячи із заявлених на прес-конференції цифр, фінансові надходження ГО «Життя» зросли на понад 25%.

У березні 2024 р. відомий журналіст, директор експертно-аналітичного центру «Діалог» Андрій Миселюк запідозрив ГО «Життя» у реалізації оптимізаційних схем для економії на податках.

«Безповоротно ці кошти приходять не в Україну, а в ГО «Життя». Україна ж з цих грошей отримує дуже мало. За 2023 р. фінансовий звіт ГО «Життя» ще досі не оприлюднила. Але за 2022 р., навіть за даними офіційного сайту організації, з 320 тис. доларів (або 11,6 млн.₴ за тодішнім курсом) у вигляді податків було сплачено лише 732,8 тис.₴ – тобто приблизно 6,3%» — аналізує А.Миселюк.

Журналіст також звернув увагу, що вже через 4 місяці після приходу на роботу до ГО «Життя» Дмитро Купира став приватним підприємцем.

«Якщо вже професійно боротися з тютюном – то лише як приватний підприємець. Бо навіщо платити більше податків державі? Якщо порахувати можливу економію на податках ГО «Життя» завдяки оптимізаційній схемі – (18% ПДФО +1,5% військового збору – 5% єдиного податку) Х 11,6 млн.₴ «освоєних» у 2022 р. коштів – виходить, що економія на податках склала приблизно 1,7 млн₴ Тобто виходить, що ГО «Життя» у 2022 р. зекономила податків вдвічі більше, ніж сплатила» — робить висновок директор експертно-аналітичного центру «Діалог» Андрій Миселюк.

Вгорі: Дмитро Купира. Фото з відкритих джерел