Елітні корупціонери та казнокради, які стали знаменитими завдяки коханкам: Сергій Мул, Ілля Павлюк, Валентин Резніченко, Павло Клімкін, Всеволод Ченцов

Скандал з прес-офіцеркою Південного регіонального управління ДПСУ Іванною Плантовською вчергове привернув увагу громадськості до такої особливої риси українського політичного та чиновницького бомонду, як розкішне та показне хизування коханками.

Будь-який більш-менш поважний український політик, службовець, чиновник просто зобов’язаний мати коханку – бажано з результатами якісних пластичних операцій, вихолену в косметичних салонах і спортзалах, на дорогій машині з іменними номерами. Коханка для українського чиновника – це символ статусності, символ того, що він відбувся як поважний самець в колі висококабінетних портфельних однодумців. Тому коханок у вітчизняних традиціях обов’язково виставляти напоказ, вигулювати в світ.

Звичайно ж, західні чиновники також люблять потертися об заборонені стріли Амура. Але те, як пересічний митник або начальник ЖЕКа в Україні може публічно представити половозрілим однодумцям шикарну кобилку, забезпечену за останніми примхами неписаних чиновницьких понять, не йде ні в яке порівняння з європейськими традиціями «походів наліво». Колишній президент Франції Франсуа Олланд, який потай їздив до своєї коханки на моторолері, виглядає просто жалюгідно на фоні українських самців районного масштабу.

Але в цих історіях з коханками є й корисна для держави складова. Адже варто зібрати список усіх більш-менш гламурних тьолочок українського бомонду – і через кожну з них можна буде вийти на того чи іншого хабарника, корупціонера чи просто масштабного злодія. Фактично, перелік клієнток дорогих ресторанів, фітнес-клубів, салонів краси та пластичних хірургій – це й є база даних «слабких місць» найбільш корумпованої частини українського бомонду. Все, що треба зробити правоохоронцям, так це потягнути за всі ці мотузки, які пов’язують силіконово-гіалуронових красунь з їхніми бешкетними «папіками». А там диви – й виявиться, що після конфіскації їхнього майна в рамках правочинного судочинства буде суттєво поповнено бюджет держави.

Пропонуємо вашій увазі огляд останніх скандалів, пов’язаних з коханками відомих корупціонерів і злодіїв.

Сергій Мул, генерал-майор, начальник Південного регіонального управління Держприкордонслужби України

Гламурна прес-офіцер південного регіонального управління ДПСУ Іванна Плантовська потрапила у гучний скандал після того, як українці звернули увагу на опубліковані у неї в соцмережах фотографії. Виявилося, що вона під час повномасштабної війни поїхала святкувати Новий рік у Парижі. Про це стало відомо з її сторінки у Facebook.

Плантовська опублікувала у своєму Facebook-акаунті допис із підписом «2023, я в тебе вірю!» та додала декілька фотографій, де вона стоїть на фоні Ейфелевої вежі у Парижі. Багато українців розлютились, бо вважають недоречним, що держслужбовиця під час повномасштабної війни відпочиває у Парижі та публікує подібні фотографії. Також вона хизувалася фотографіями відпочинку з інших лакшері-курортів і машиною Mercedes, на якій можна побачити цікавий номерний знак «IVANKA».

Дівчина вже закрила доступ до своїх соціальних мереж після розголосу, але залишилися скриншоти з опублікованими фотографіями.

Варто зауважити, що прес-офіцер – це військова посада, яку може отримати людина з офіцерським званням та відповідною вищою освітою. Отже, військовослужбовця Держприкордонслужби Іванна Плантовська якимось чином змогла виїхати за межі України, незважаючи на воєнний стан.

Виявилося, що могутнім «папіком-покровителем» Іванни Плантовської є генерал-майор Сергій Мул, начальник Південного регіонального управління Держприкордонслужби України.

«ДБР під час обшуків у начальника Південного регіонального управління ДПСУ, генерал-майора Сергія Мула знайшло: незадекларовану будівлю вартістю $6 млн, 40 млн грн готівкою та іноземну валюту. В ході обшуку власної квартири (м. Одеса) було виявлено $587 тис. і €380 тис. Крім цього, документи про власність в Італії та Іспанії та рахунки на $16 млн в іноземних установах.

На додаток до цього у Мула виявили паспорт громадянина Колумбії на ім’я Хорхе Фернандес 25.06.1973, а також велику суму готівки в євро, доларах і білоруських рублях, три банківські картки, одна з них – швейцарського Credite Suisse, написав волонтер.

За даними НАБУ, наприкінці грудня 2022-го Сергію Мулу повідомили про підозру у тому, що він не задекларував будинок вартістю 1,5 млн грн у передмісті Києва. Його дії кваліфікували за ч.1 ст. 366-2 Кримінального кодексу України (декларування недостовірної інформації).

За чутками, Мула збиралися звільнити, проте йому вдалося «вирішити питання». Говорили, що його просто переведуть начальником в інше регіональне управління, але потім пройшли обшуки. Його повинні були представити як нового керівника ДПСУ в Харкові, вже був наказ. А Вавренюк повинен був їхати в Одесу на його місце. Зараз Мул у відпустці, він не заарештований», – пише видання «Главком» з посиланням на волонтера Андрія Боєчка.

Громадський діяч на колишній нардеп Борислав Береза доповнив скандальну історію Сергія Мула.

«Ще на момент обшуків у Мула в Одесі, а це було більше року тому, з’ясувалося, що бравий генерал-майор проживав у квартирі... Грановського, партнера Кауфмана. Це саме їх ще 5 грудня затримало НАБУ. Кауфман – один з найвпливовіших людей на Одещині та мажоритарний власник найбільшого дистриб’ютора цигарок в Україні TEDIS Ukraine. І людина не чужа Офісу президента.

На початку грудня Мула затримала місцева поліція вхлам п’яним за кермом посеред ночі. Кажуть, з ним була приваблива жінка. Справу замяли. І так, – Іванна Плантковська його прес-секретар. Але це ж випадкове співпадіння. Так?» – написав Борислав Береза, якого цитує «Главком».

Береза також зазначив, що призначення Сергія Мула на посаду лобіювали впливові нардепи Вадим Слюсарєв і Павло Сушко. Член політради «Слуг Народу» Вадим Слюсарєв – кум Пшонки молодшого, нещодавно ін. перекупив у Мураєва телеканал «Наш», який зараз під санкціями, пише Береза. Також відомо, що Слюсарев веде переговори про купівлю медіа-холдинга «ЛігаБізнесІнформ».

Ілля Павлюк, король чернівецької контрабанди

Указ про призначення продавчині з чернівецького ринку Олесі Ілащук на посаду посла України в Болгарії опублікували на сайті президента. Пані Ілащук не має дипломатичного досвіду, не працювала вона і на держслужбі. Про її життя до призначення – самі запитання.

Хто така Олеся Ілащук? Її офіційної біографії МЗС не опублікувало. У соцмережах до призначення називала себе клінічною психологинею, системно-сімейною терапевткою, гештальт-терапевткою та сексологинею-консультанткою. Також Олеся Ілащук була продавчинею ювелірних виробів на ринку в Чернівцях.

Більшість відео з нею після розголосу у пресі видалили з мережі. А сама Олеся Ілащук створила телеграм-канал і написала там: мовляв, в інтернеті публікують брехливу інформацію про її життя. І робить це якийсь ворог, але імені не назвала.

Олеся Ілащук повідомила: уже стала до дипломатичної роботи. Працює над питаннями, цитата: «оборонного та гуманітарного значення».

При цьому в Болгарії діє одна з найбільш сильних агентурних мереж росії в Європейському Союзі. Посольство ерефії в Болгарії очолює Елеонора Митрофанова, це кадрова російська дипломатка, яка до того ж керувала «Россотрудічєством». Організацією, яка прикривається культурними проєктами, але насправді пронизана московською агентурою. Та й саме посольство влипало у шпигунські скандали. Болгарія навіть висилала з країни кремлівських дипломатів, які насправді були працівниками спецслужб. А на початку грудня прокуратура Софії розпочала розслідування проти проросійських воєнізованих організацій.

На так високу посаду Олесю Ілащук пролобіював король чернівецької контрабанди Ілля Павлюк. Ілля Павлюк контролює мінімум 40 табуреток у Верховній Раді.

Павлюк є не публічною, але дуже впливовою людиною в кримінальних колах. Детальніше про нього можна почитати в розслідуванні «Української правди».

Валентин Резніченко, голова  Дніпропетровської обласної військової адміністрації

30 травня цього року о 15:25 на пункт пропуску Могилів-Подільський під’їхав білий автомобіль КІА з жінкою за кермом. 34-річну водійку звати Яна Хланта. Вона – майстер спорту з пауерліфтингу та фітнес-тренерка.

Автівка Kia Sportage 2020-го року випуску, на якій Яна виїхала у Молдову того дня і на якій загалом від початку повномасштабного вторгнення перетинала кордон 8 разів, зареєстрована на компанію «Севент консалтинг груп». Єдиний власник компанії – очільник Дніпропетровської ОВА Валентин Резніченко.

Валентин Резніченко був менеджером голови адміністрації президента Петра Порошенка Бориса Ложкіна. За президентства Порошенка з 2015 року очолював Дніпропетровську обласну державну адміністрацію. У 2020 році призначений на цю ж посаду президентом Володимиром Зеленським. Резніченко товаришує із заступником керівника Офісу президента Кирилом Тимошенком. 

Про те, що Яна Хланта – далеко не чужа людина для очільника Дніпропетровської ОДА Валентина Резніченка, свідчать і інші факти. Як з’ясувала «Українська правда» за допомогою джерел у правоохоронних органах, за 2020 – 2021 роки Резніченко та Хланта п’ять разів перебували разом за кордоном.

Від початку повномасштабного вторгнення Яна Хланта перетворилась на настільки помітну фігуру серед дорожніх будівельників, що на неї не можна було не звернути увагу. За кількістю отриманих за цей період бюджетних коштів Хланта обійшла навіть такого гіганта як турецька компанія «Онур». Точніше не сама Хланта, а компанія «Будінвест Інжиніринг», однією з власників якої вона є. 

49% статутного капіталу фірми – у підприємця з Дніпра Павла Чухна. Чухно – колишній директор «Спортивного клубу «Прометей» у Дніпрі, яким володіє бізнесмен Володимир Дубинський. Його та брата – Леоніда Дубінського – розшукує ФБР за їхню ймовірну участь в іпотечному шахрайстві в Каліфорнії. 

Компанію «Будінвест Інжиніринг» було засновано в 2015 році. Справжній злет у діяльності компанії почав відбуватися з 2020 року, коли Резніченко вдруге став головою облдержадміністрації Дніпропетровщини. Невдовзі після цього, навесні 2021-го року, у компанії змінюються власники. Тоді співвласниками підприємства і стають Яна Хланта та Павло Чухно.

У 2021 році компанія перемогла в тендерах на загальну суму близько 15 мільярдів гривень. При цьому, відповідно до даних порталу Spending, компанія отримала того року перерахувань на свої рахунки на понад 4 мільярди гривень. Тоді «Будінвест Інжиніринг» навіть увійшла до топ-10 підрядників «Укравтодору».

Основними замовниками будівельних та дорожно-ремонтних послуг, у яких вигравала «Будінвест Інжиніринг» у 2021-му, були Служба автомобільних доріг у Дніпропетровській області та Департамент житлово-комунального господарства та будівництва Дніпропетровської ОДА.

А цього року під час повномасштабної війни компанія опинилась у топі серед «дорожніх» підрядників за розміром отриманих коштів. За час повномасштабної агресії в 2022-му році компанія «Будінвест Інжиніринг» отримала близько 1,5 мдрд грн. 

Джерела серед «дорожників», які займаються реальним будівництвом, переконують, що такі суми на утримання доріг в області, в якій не було бойових дій, можуть викликати велике питання. Як мінімум у доцільності та як максимум – у розтраті або нецільовому використанні. Співбесідники «Українська правди» впевнені, що мінімум 300 тис. грн. з зазначених 1,5 мільярду було використано за нецільовим призначенням.

Павло Клімкін, екс-міністр закордонних справ

Заступниці міністра закордонних справ України з питань європейської інтеграції Лані Зеркаль путівку в життя дав тодішній міністр Павло Клімкін. До призначення на цю посаду пані Зеркаль працювала менеджером тютюнової компанії «Прилуки». У Клімкіна з Зеркаль начебто вже тривалий час був роман, і багато дипломатів щиро вважали її не тільки заступницею Клімкіна за улюбленим для нього напрямом «Європейська інтеграція», а й його особистою оральною дорадницею.

Серед держслужбовців Офісу Президента минулих років також була знайдена ще обраниця голови МЗС Марина Михайленко. Як і перша дружина міністра Павла Клімкіна Наталія Клімкіна, його тодішня дружина Михайленко просувалася дипломатичною лінією. Попередню дружину Клімкін кілька років до того відправив працювати до Нідерландів (як жартують у приміщенні МЗС на Михайлівській площі «агітувати на референдумі про асоціацію з ЄС»), а нову дружину поставив керувати виключно важливим напрямком – департаментом зовнішньої політики в адміністрації Петра Порошенка. Можна сказати, трудилися вони пліч-о-пліч. Наприклад, жінка була у складі офіційної української делегації на 70-й Генасамблеї ООН, а ту групу очолював сам Клімкін.

Піарники Павла Клімкіна доклали багато зусиль, щоб видалити з інтернету інформацію про його особисте життя, але в деяких випадках зберігся кеш Google, і правду не приховати. Більше інформації про нього можна прочитати в розслідуванні «Апострофа».

Всеволод Ченцов, представник України при ЄС

Про гламурні походеньки представника України при ЄС Всеволода Ченцова давно ходять чутки. Зараз він та його формальна дружина Наталя Мельник з усіх сил намагаються імітувати дружній родинний союз (тому що обоє на другорядних ролях у МЗС – розлучатися для них не найкращий час). Хоча всі колеги пам’ятають, як Всеволод Ченцов пірнав у хвилі райського блаженства, коли катав свою коханку на новій BMW GT 640i, перебуваючи на посаді посла в Нідерландах за часів Петра Порошенка. Покупка цієї машини викликала непорозуміння в колег, адже в родини Ченцова-Мельник на той момент була старенька Volvo, окрім того, за кордоном дипломати завжди користуються службовими автомобілями.

ЗМІ пишуть, що офіційна жінка Наталя Мельник топила свої жіночі проблеми в чарці. Зі свекрухою Наталя Мельник також не може знайти спільної мови.

Таємна ж обраниця Всеволода Ченцова писала про водоспади щастя під час їхніх зустрічей, про те що палає в його сильних руках і т.п. Про таємне кохання пана Ченцова стало відомо з дискусій на Facebook-сторінках головного редактора «Главкома» Віктора Шлінчака та відомого волонтера та мецената Костянтина Кожемяки.

Головним завданням Ченцова на той момент було лобіювання інтересів України в переговорах щодо міжнародного кримінального процесу у справі про збитий літак рейсу MH17 Malaysia Airlines. Як пам’ятаємо, з результатами на той момент не дуже склалося.