Фонд доньки Путіна став співвласником найбільшого виробника безпілотників у Росії

геоскан

Російський фонд "Національний інтелектуальний розвиток" (НІР, відомий як "Іннопрактика"), який очолює донька Володимира Путіна Катерина Тіхонова, став співвласником найбільшого виробника безпілотників у Росії – компанії "Геоскан".

Фонд доньки Путіна придбав 10% у "Геоскані" у засновника компанії Олексія Сємьонова, якому тепер належить 87,5% компанії, а решту 2,5% контролює гендиректор фірми Олексій Юрецкій, пише The Moscow Times.

Група компаній "Геоскан" офіційно виробляє цивільні авіаційні безпілотники, а також програмне забезпечення для фотограмметричної обробки даних. В останні роки компанія активно розвиває виробництво квадрокоптерів та систем управління ними.

Україна запровадила санкції проти "Геоскану" на початку липня, оскільки "продукція компанії інтегрована у ланцюг виробництва товарів та послуг військового та/або подвійного призначення".

Приводом для запровадження санкцій стала заява глави уряду Башкирії Андрія Назарова, який анонсував створення на потужностях "Геоскан-Уфа" безпілотників для війни в Україні.

До липня 2022 року "Геоскан-Уфа" входила до групи компаній "Геоскан", але Сємьонов продав 40% фірми Венеру Мірзаянову – гендиректору компанії "Урал-Трейдінг", якій вже належало 60%. Сама "Урал-Трейдінг" належить невідомому 67-річному Халіту Заріпову. Компанія займається широким переліком видів діяльності – від оцінки нерухомості до торгівлі пивом та м’ясом. Виробництва безпілотників у її профілі немає.

Російський президент Володимир Путін раніше закликав наростити виробництво безпілотників. Однак тоді йшлося про дрони-камікадзе "Куб" і "Ланцет", які випускають підприємства, що входять до державного холдингу "Ростєх".

З 2024 року у РФ також стартує нацпроєкт з розвитку виробництва безпілотників з державним фінансуванням.

Крім того, уряд Росії планує витратити 200 млрд рублів до 2030 року на закупівлю цивільних безпілотників для держорганів та держкомпаній. Тільки до 2026 року може бути закуплено 250 тис. одиниць дронів, 90% яких становитимуть легкі та середні машини (до 30 кг).

Читайте також: Путін поскаржився на ігнорування російської культури штучним інтелектом

Як повідомлялося, колишній партнер очільника Офісу президента Андрія Єрмака по кінобізнесу Артем Колюбаєв, який очолює Раду з державної підтримки кінематографії, разом з російським режисером українського походження Олексієм Кірющенком ("Моя прекрасна няня", "Свати", "Слуга народу") також нещодавно став співвласником української компанії-виробника БПЛА Culver.

Продюсер і режисер отримали в компаніях, які входять в Culver, по 5%. Це сталося після того, як безпілотники від Culver почали користуватися у військових таким попитом, що їх почали купувати з коштів президентського фонду United24.

CEO Culver Олександр Даниленко в розмові з журналістами не зміг пояснити як саме продюсер та режисер отримали частки в цьому бізнесі, а також яку саме роль вони виконують в компанії.

Автор: Михайло Орлюк