Польські фермери повністю заблокували рух вантажівок через пункт пропуску "Шегині"

протест,кордон,польща

Польські фермери, які продовжують блокувати рух вантажних транспортних засобів на шести напрямках пунктів пропуску, близько 13:00 відмовилися пропускати будь-яку вантажну техніку через прикордонний пункт пропуску "Шегині".

Про це речник Державної прикордонної служби України (ДПСУ) Андрій Демченко повідомив в ефірі телемарафону, передає Інтерфакс-Україна.

"Протягом останніх декількох днів ситуація практично не змінювалася, але сьогодні є зміни щодо ситуації на ПП "Шегині". На ПП "Шегині" польські протестувальники близько 13:00 відмовилися пропускати будь-яку вантажну техніку, хоч би куди вона прямувала – чи то в бік України, чи то в бік Польщі", – сказав Демченко.

"Хоча й до цього на цьому пропускному пункті відзначався критичний мінімум пропуску вантажного транспорту. Для прикладу, на цьому напрямку за минулу добу перетнули кордон лише 47 транспортних засобів в обох напрямках", – додав речник Держприкордонслужби.

Він також повідомив, що "суттєве зниження пропускної спроможності спостерігається на ПП "Ягодин". За минулу добу цей ПП перетнули 111 вантажівок, які прямували з Польщі в Україну, і польські фермери не пропускають жодної вантажівки, яка прямує з України в Польщу. За останні дні це нульові показники перетину кордону в бік Польщі".

Демченко уточнив, що загалом польські мітингувальники продовжують блокувати роботу на шести пропускних пунктах і в бік України, і в бік Польщі. Через це на території Польщі в чергах перебуває майже 2 350 вантажівок – на ПП "Ягодин", "Устилуг", "Угринів", "Рава-Руська", "Шегині" та "Краковець".

Що відбувається на кордоні з Польщею?

Нагадаймо, 9 лютого польські фермери розпочали блокаду трьох пунктів пропуску на кордоні з Україною, з 12 лютого протести поширилися ще на два пункти пропуску. Із 16 лютого польські аграрії заблокували вже шостий пункт пропуску для руху вантажів.

За даними Держприкордонслужби України, 20 лютого польські протестувальники посилили блокування руху транспорту на кордоні з Україною.

Зокрема, на низці пунктів пропуску польські фермери повністю блокували рух вантажівок, а поблизу пунктів "Долгобичув-Угринів", "Зосін-Устилуг" та "Гребене-Рава-Руська" на кілька годин обмежували рух автобусів, вантажних та легкових транспортних засобів в обидвох напрямках.

Українська влада обмірковує варіанти заборони імпорту аграрної продукції з Польщі у відповідь на блокаду кордону.

Детальніше про ситуацію на польському кордоні читайте у нашому матеріалі: Чому поляки блокують вантажівки та висипають українське зерно на дорогу

Автор: Михайло Орлюк