Хабарі за оформлення імпорту: Правоохоронці виявили схеми на трьох регіональних митницях

сбу

Правоохоронці викрили корупційні схеми на Київській, Рівненській та Одеській митницях, посадовці яких систематично вимагали хабарі за безперешкодне митне оформлення імпортованих товарів.

У результаті комплексних заходів СБУ, ДБР та Нацполіція за сприяння Держмитслужби затримано трьох посадових осіб митних органів, які ці схеми організували, повідомляє Митна служба.

У пресцентрі СБУ уточнили, що затримані посадовці входять до керівного складу митних органів, вони обклали "даниною" українських підприємців, які займаються імпортом.

Зокрема, у Рівному повідомлено про підозру першому заступнику начальника обласної митниці.

"Посадовець налагодив схему систематичного вимагання хабарів за безперешкодне митне оформлення іноземних товарів. У разі несплати – на перевізників очікували "додаткові" перевірки вантажів та супровідної документації", – зазначається у повідомленні.

У Києві "на гарячому" затримано заступника начальника одного із митних постів столичної митниці, який здійснював регулярні "побори" з компаній зовнішньоекономічної діяльності.

За даними слідства, чиновник вимагав гроші з підприємців за нестворення штучних перешкод під час митного оформлення зарубіжних товарів. До незаконної діяльності він залучив митного брокера, який виступав посередником для ведення "переговорів" з імпортерами та передачі "на гору" одержаних хабарів.

В Одеській області викрито на корупції начальника одного із митних постів.

Посадовець діяв у складі створеного ним злочинного угруповання, до якого входили декілька підлеглих та митний брокер. Зловмисники вимагали від імпортерів різні суми хабарів, які залежали від обсягів та виду товарів.

Читайте також: В СБУ при Баканові у 2022 році розікрали 26 мільйонів на закупівлі пального

На підставі отриманих матеріалів трьом чиновникам митниці і двом їхнім спільникам повідомлено про підозру за ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу України (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Автор: Михайло Орлюк