На кордоні України та Польщі виникли великі черги, - ДПСУ

Читать на русском

На кордоні України та Польщі виникли великі черги, — ДПСУ

На кордоні України та Польщі виникли великі черги, — ДПСУ

На українсько-польському кордоні збільшився потік людей та транспорту на виїзд з України. Нагромадження транспорту спостерігається одразу перед кількома пунктами пропуску, а покинути країну щодобово намагаються, зокрема, близько 25 тис. осіб.

Про це повідомили у Держприкордонслужбі. Причини ситуації, що склалася, не уточнюються.

"Збільшився потік осіб і транспорту на українсько-польському кордоні на виїзд з України. Протягом останніх днів кількість пропущених через українсько-польський кордон щодоби становить: близько 25 тис. осіб та понад 5 тис. одиниць транспорту", – йдеться в повідомленні.

На українсько-польському кордоні збільшився потік людей та транспорту на виїзд з України qkxiqdxiqzriddrant

При цьому наголошується: найбільше накопичення транспорту спостерігається одразу перед кількома пунктами пропуску. Зокрема:

  • Шегині;
  • Устилуг;
  • Краківець;
  • Рава-Руська.

"Найменший пасажиропотік спостерігається у Смільниці, Грушеві та Угринові. З метою зменшення часу очікування в чергах рекомендуємо громадянам обирати ці пункти пропуску для перетину кордону", – розповіли прикордонники.

Деблокада кордону з Польщею вже вплинула на економіку

Після розблокування польсько-українського кордону вантажопотік агропродукції з України зріс на 20%. Це призвело до поповнення державного бюджету на 2,5 млрд₴

Так, польські фермери 29 квітня розблокували усі пункти пропуску на кордоні з Україною, відновивши рух вантажівок, хоча для машин із зерном діють обмеження.

"Якщо у другій декаді квітня 2024 року середній обсяг перевезень становив 13 тисяч тонн на добу, то 28-29 квітня ця цифра зросла до 16 тисяч тонн", – зазначив перший заступник міністра агрополітики Тарас Висоцький.

Зі свого боку, народний депутат Ярослав Железняк ("Голос") зазначив, що "тільки один тиждень без блокади кордону з Польщі приніс 2,5 млрд грн". При цьому, за оцінками Європейської Бізнес Асоціації, збитки компаній через блокаду кордону склали щонайменше 24,8 млн євро.