Прокурора Фастівської окружної прокуратури, який отримав 30 тисяч доларів хабаря за закриття справи, звільнили з посади

Читать на русском

Прокурора Фастівської окружної прокуратури, який отримав 30 тисяч доларів хабаря за закриття справи, звільнили з посади

Прокурора Фастівської окружної прокуратури, який отримав 30 тисяч доларів хабаря за закриття справи, звільнили з посади

Прокурора Фастівської окружної прокуратури Київської області Дмитра Бондара звільнили з посади за отримання хабаря. Бондар попросив у власника птахофабрики 30 тисяч доларів за закриття справи щодо його бізнесу.

Бізнесмен погодився, бо хотів продати птахофабрику, а кримінальна справа йому завадила б у цьому. Наразі справу прокурора слухають в суді. Якщо його визнають винним, то чоловік сяде у в’язницю на 12 років.

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів (КДКП), яка, зокрема, притягає прокурорів до відповідальності за дисциплінарні проступки, розглядала у квітні 2024 року справу щодо Дмитра Бондара. Це прокурор Фастівської окружної прокуратури Київської області. Його робота стала предметом розгляду КДКП, бо він взяв хабар за закриття кримінальної справи.

Поскаржився на Бондара інший прокурор — керівник Київської обласної прокуратури Максим Крим. Ця прокуратура допомагала зловити Бондара на хабарі.

Згідно з матеріалами службової перевірки, Дмитро Бондар проводив досудове розслідування у кримінальній справі про підробку технічної документації із землеустрою на земельну ділянку, що належить птахофабриці. Прокурор дізнався, що власник бізнесу хоче його продати, однак кримінальне минуле, що пов’язане з птахофабрикою, завадило б цьому. Тому власник фабрики шукав прокурора, який розслідує справу щодо його бізнесу, аби з ним домовитися про закриття провадження.

Бондар сам зв’язався з підприємцем та домовився про зустріч у Києві. Під час зустрічі Бондар пояснив, що може за гроші закрити справу. Чоловіки домовилися узгодити суму хабаря під час наступної зустрічі.

Через місяць Бондар та бізнесмен зустрілися знову. Аби не озвучувати вголос, прокурор дістав телефон і на ньому написав вартість закриття справи — 30 тисяч доларів. Бізнесмен на це погодився та прокоментував: «ага, тридцять поверхів. Так, це буде? Я думаю, що тридцять для них — це взагалі добре».

Через два дні чоловіки знову зустрілися в Києві. Бізнесмен під час передачі першої половини хабаря запитав у прокурора, чи буде якесь підтвердження. Прокурор запевнив, що бізнесмен отримає документальне підтвердження, які він так хоче. Але підприємець все одно переймався.

«Там все чітко, як ми домовлялися? Єдине, що я хвилююся, щоб був документ. І коли другу частину? Ви наберете? Так? Все буде добре? Я сподіваюся! », — запитував бізнесмен у Бондара.

«Все буде за погодою! Погода хороша, значить, що все добре!», — відповів Бондар.

На фінальній зустрічі Бондар показав власнику птахофабрики постанову про закриття кримінального провадження через відсутність складу злочину. Того дня прокурор отримав останню частину хабаря, після чого його затримали. Правоохоронці знайшли у автомобілі Бондара гроші та постанову.

 qrxiquikhiddrant

Порушення прокурора виявили Державне бюро розслідувань та Служба безпеки України. Йому інкримінують прийняття пропозиції, обіцянки або отримання неправомірної вигоди службовою особою. Справу Бондара досі слухають в суді. Якщо його визнають винним, то він сяде у в’язницю на 12 років.

Дмитро Бондар під час засідання КДКП не скористався можливістю пояснити ситуацію. Дослідивши цю історію, КДКП вирішила, що дії Бондара ганьблять звання прокурора і можуть викликати сумнів у його об’єктивності, неупередженості та незалежності, у чесності та непідкупності органів прокуратури. Саме тому, на думку КДКП, прокурора варто звільнити з роботи.