Французький суд остаточно відмовився видати Жеваго Україні (оновлено)

жеваго,костянтину

Верховний суд Франції відхилив апеляцію українських прокурорів та остаточно відмовив у екстрадиції мільярдера Костянтина Жеваго в Україну.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на речника суду.

"(Суд) приходить до висновку, що держава-подавач (Україна) не в змозі гарантувати, що пана Жеваго судитиме суд, який може забезпечити основні процесуальні гарантії та захист прав захисту", – йдеться у судовому рішенні.

Адвокати також стверджують, що суд скасував всі запобіжні заходи, застосовані проти Жеваго судами нижчих інстанцій, передає Інтерфакс-Україна із посиланням на пресслужбу бізнесмена.

Як повідомлялося, у березні в Офісі генпрокурора підтвердили, що судова палата Апеляційного суду Шамбері визнала неможливою екстрадицію бізнесмена Костянтина Жеваго в Україну, хоча французькі прокурори підтримали позицію української сторони щодо його видачі в суді.

За даними ЗМІ, французький суд погодився з позиціює захисту Жеваго, що Україна є державою в стані війни і через це нібито не здатна забезпечити судовий процес, що гарантує основоположні свободи.

Читайте також: Гелікоптер Жеваго передали військовим. ФОТО

Нагадаймо, 28 грудня минулого року за запитом української сторони Жеваго затримали на французькому гірськолижному курорті Куршевель. Тоді суд французького міста Шамбері виніс рішення про екстрадиційний арешт Жеваго, повідомляли у ДБР. Згодом суд відпустив бізнесмена під заставу.

Наприкінці вересня 2019 року слідчі ДБР заочно вручили підозру екснардепу Костянтину Жеваго у справі про розтрату 2,5 млрд грн коштів банку "Фінанси та кредит". За інформацією ДБР, у липні 2021 року Інтерпол оголосив Жеваго у міжнародний розшук.

У пресслужбі бізнесмена звинувачення заперечують, повідомивши, що він перебував за кордоном на лікуванні. Водночас влітку 2022 року журналісти помітили його на власній яхті "Z" в Монако.

Автор: Михайло Орлюк