Новий прем’єр Польщі заявив про спосіб негайно розблокувати кордон з Україною

туск

Новий уряд Польщі знайшов спосіб негайно розблокувати кордон з Україною та водночас врахувати інтереси польських перевізників.

Про новий прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск заявив у вівторок під час виступу в Сеймі з програмою дій нового уряду, передає Укрінформ.

Туск наголосив, що попередній уряд Матеуша Моравецького не подбав про інтереси польських перевізників і відмовився від контролю за кордоном з Україною під час війни.

"З простої порядності майбутні міністри цього уряду сиділи зі мною цілими годинами, після опівночі, і шукали способи, щоб якомога швидше розв’язати проблему на українсько-польському кордоні. Ми шукали і знайшли способи аби якомога швидше врахувати потреби польських водіїв і одночасно негайно розблокувати кордон України, яка бореться і чекає на перевезення товарів цією заблокованою автомагістраллю", – сказав Туск.

У своїй промові він також наголосив, що новий польський уряд вимагатиме від усього вільного світу мобілізувати зусилля для допомоги Україні у війні з Росією.

"У виступі, як сьогодні, ми мусимо голосно і рішуче говорити одним голосом про Україну. Cлухайте, це справа, яка мусить нас об’єднати. Ми сьогодні бачимо президента Зеленського, який намагається знову переконати світ про що ведеться гра: що напад Росії на Україну є нападом на нас усіх. Ми будемо, і я розраховую на співпрацю всіх політичних сил, голосно і рішуче вимагати повної мобілізації вільного світу для допомоги Україні в цій війні", – заявив Туск.

Читайте також: Майбутній прем’єр-міністр Польщі Туск пообіцяв негайно розблокувати кордон з Україною

Як повідомлялося, напередодні увечері Сейм Польщі підтримав кандидатуру лідера "Громадянської коаліції" Дональда Туска на посаду прем’єр-міністра.

Також напередодні була завершена блокада найбільшого вантажного пункту пропуску "Ягодин – Дорогуськ" на кордоні з Україною.

Водночас представники спілки перевізників Словаччини заблокували рух вантажівок через пункт пропуску "Вишнє–Нємецке" на українсько-словацькому кордоні.

Нагадаймо, з 6 листопада польські перевізники почали страйк і блокують рух вантажівок через українсько-польський кордон. Зокрема, заблоковано рух вантажного транспорту у напрямку трьох найбільших пунктів пропуску "Корчова-Краківець", "Гребенне-Рава Руська", "Дорогуськ-Ягодин". Пізніше, 23 листопада, перевізники перекрили пункт пропуску "Медика – Шегині".

Протестувальтники вимагають заборонити реєстрацію в Польщі транспортних компаній з іноземним капіталом, через що польських підприємців витісняють з ринку. Також вони вимагають відновлення дозволів на в’їзд до Євросоюзу для українських перевізників та покращення обслуговування на кордоні. Акція польських перевізників планувалася терміном на два місяці – до кінця року.

Переговори українських урядовців з протестувальниками результату не дали, а голова Держагентства відновлення та розвитку Мустафа Найєм наголосив, що деякі вимоги польських перевізників Україна навіть не обговорюватиме.

Автор: Михайло Орлюк