Очільник МАГАТЕ їде на Запорізьку АЕС. Також проведе переговори у Києві та Москві

гроссі

Генеральний директор Міжнародного агентство з атомної енергії Рафаель Маріано Гроссі незабаром відвідає окуповану росіянами Запорізьку АЕС для чергової ротації експертів агентства, а також Київ та Москву для обговорення питань безпеки.

Про це він заявив журналістам після засідання Ради Безпеки ООН 25 січня, передає Укрінформ.

"Ми збираємося провести чергову, 16-ту ротацію персоналу, тож я їду з кількома експертами...Я поговорю з російським "керівництвом" станції, подивлюся, як розв’язується проблема з водою (для охолодження станції, – ред.) після руйнування минулого літа Каховської греблі", – зазначив Гроссі.

Він нагадав, що "це вплинуло на здатність станції відбирати воду з Дніпра", і нині "вони пробивають свердловини по периметру станції для отримання води".

Крім того, гендиректор МАГАТЕ має намір уточнити довгострокові плани станції, які передбачають "спробу перезапустити один або кілька реакторів", адже "це питання має глибокі наслідки для ядерної безпеки".

Він нагадав, що на Запорізькій АЕС регулярно виникає проблема втрати зовнішнього електроживлення, необхідного для охолодження реакторів.

На прохання журналістів оцінити безпеку станції за десятибальною шкалою Гроссі зауважив, що "бувають дні, коли майже 10, і бувають дні, коли, здається, нічого не відбувається".

"Проблема в повній невизначеності, тому що це війна", – додав він.

Як повідомлялося, НАЕК "Енергоатом" попередньо оцінює заподіяну російськими окупантами Запорізькій АЕС шкоду у 30 млрд₴ Ще понад 167 млрд грн становить недоотримана вигода української компанії внаслідок окупації найбільшою у Європі атомної електростанції.

Автор: Юлiя Недашківська