Єврокомісія запропонувала продовжити захист для українських біженців у ЄС до весни 2026 року

Німеччина не заохочуватиме українців повертатися додому

Європейська Комісія пропонує продовжити тимчасовий захист для українських біженців ще на рік – до березня 2026 року.

Як заявили у Єврокомісії, умови надання захисту не змінилися, передає Радіо Свобода.

Зазначається, що триваючі атаки Росії на інфраструктуру України свідчать про те, що наразі немає безпечних і довготривалих умов для повернення українців додому.

"Єврокомісія вважає, що причини для тимчасового захисту залишаються і що його слід продовжити ще на один рік. Це гарантуватиме, що всі ті, хто втікає від російських бомб, зможуть знайти захист у ЄС і забезпечить стабільність для майже 4,2 мільйона людей, які вже розміщені в ЄС", – додали там.

Єврокомісія представить відповідну пропозицію міністрам на Раді юстиції та внутрішніх справ пізніше цього тижня.

Українські біженці в ЄС

Як повідомлялося, статус тимчасового захисту в країнах Європейського Союзу на кінець квітня 2024 року мали майже 4,2 млн громадян країн, що не входять до ЄС та які залишили Україну внаслідок повномасштабної війни. На кінець березня таких було 4,21 млн людей.

За даними Євростату, кількість українських біженців зросла одразу у 19 країнах. Найбільший приріст спостерігався в Румунії (+3 275), Швеції (+1 855), Болгарії (+1 780) і Словаччині (+1 250).

При цьому, число тих, хто має статус тимчасового захисту, скоротилося у шести країнах Європейського Союзу. Найбільше у Чехії (-18 970) та Нідерландах (-8 415).

На кінець 2023 року статус тимчасового захисту в країнах ЄС мали 4,3 млн громадян. При цьому у Міжнародній організації з міграції не очікують потоку українських біженців, аналогічного до того, що був на початку повномасштабного вторгнення Росії.

Автор: Юлiя Далецька