СБУ: Медведчуку і його спільникам повідомили про підозру у справі нафтопроводу «Самара – Західний напрямок»


Колишньому народному депутату Віктору Медведчуку й чотирьом його спільникам – представникам колишнього топменеджменту «Прикарпатзахідтрансу» – повідомили про підозру в заволодінні нафтопроводом «Самара – Західний напрямок», заявили в Службі безпеки України 24 липня.

«Служба безпеки і НАБУ зібрали масштабну доказову базу, яка доводить незаконність приватизації державного нафтопроводу «Самара – Західний напрямок» у 2015 році», – йдеться в повідомленні.

За даними СБУ, підозру повідомили за такими статтями Кримінального кодексу України: «зловживання повноваженнями особами, які надають публічні послуги», «введення в оману суду або іншого уповноваженого органу», «заволодіння чужим майном, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене в особливо великих розмірах організованою групою», «організація набуття, володіння і використання коштів, внаслідок вчинення суспільно небезпечного протиправного діяння, що передувало легалізації (відмиванню) доходів, вчинені організованою групою і в особливо великому розмірі».

В Офісі генпрокурора заявили, що, за даними слідства, «схему» привласнення організували на початку 2015 року «у чіткій координації з політичним керівництвом Росії».

«Після розпаду СРСР нафтопродуктопровод «Самара – Західний напрямок» залишився у власності РФ. З 2005 року Україна через суди доводила своє право на володіння ним. У 2014-2015 роках це право підтвердили суди вищої інстанції. Проте у квітні 2015 року суд у Рівному за одне засідання повернув трубу дочірній компанії рф – ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» через нібито «нововиявлені обставини», чим фактично скасував завершену націоналізацію стратегічного нафтопроводу», – йдеться в повідомленні.

Як заявили в ОГП, у ході розслідування встановили, що до схеми заволодіння нафтопроводом залучили експерта, чий «завідомо неправдивий висновок» був використаний в суді для перегляду і скасування судових рішень, постановлених на користь держави.

«Після заволодіння «трубою» Медведчук і його спільники забезпечили її функціонування через підприємство «Прикарпатзахідтранс», а отримані прибутки виводили на рахунки афілійованих зарубіжних компаній і розподіляли між собою. Відповідна інформація підкріплена доказами, які є у розпорядженні НАБУ й СБУ, а також показами самого Віктора Медведчука, які були добровільно і з усвідомленням сказаного надані ним до обміну з РФ», – заявили в СБУ.

В Офісі генпрокурора зазначили, що в Києві і Київській області правоохоронці провели низку обшуків за останніми місцями проживання і реєстрації підозрюваних і вручили підозри їхнім родичам «у передбачений законом спосіб», а всіх фігурантів планують оголосити у розшук.

У СБУ зауважили, що з травня 2019 року прокачування дизеля через нафтопровід було заблоковано для його повернення у державну власність, а в січні 2024 року Верховний суд України остаточно визнав українську частину нафтопроводу державною власністю.

Коментарів фігурантів справи щодо оголошення СБУ і ОГП поки що не було.

19 лютого РНБО ухвалила рішення щодо повернення у державну власність частини нафтопроводу «Самара – Західний напрямок». Того ж дня РНБО вирішила запровадити санкції до 19 юридичних та восьми фізичних осіб, зокрема, проти проросійського політика, народного депутата від «ОПЗЖ» Віктора Медведчука і його дружини Оксани Марченко.

23 лютого Вищий антикорупційний суд наклав арешт на частину магістрального нафтопродуктопроводу «Самара – Західний напрямок», яка проходить територією України. ТОВ «ПрикарпатЗахідтранс» подало апеляцію на рішення суду, але Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду відмовила в її задоволенні.

Нафтопродуктопровід «Самара – Західний напрям» має ділянку на території України довжиною 1433 кілометри, яка сполучає її з Росією і Білоруссю й тягнеться до західного кордону.

Форум