Уряд РФ підвищує податки: Росіян попередили про зростання цін на автомобілі вдвічі

авто

Асоціація "Російські автодилери" (РоАД) попередила про різке подорожчання автомобілів у зв’язку з планами уряду РФ щодо індексації утилізаційного збору. Такі заходи загрожують тим, що в 2030 році машину зможуть купити лише 5-7% росіян.

Про це заявив виконавчий директор РоАД Ігорь Чікін, передає The Moscow Times.

За планом російського уряду, підвищення утильзбору буде поетапним. Перша індексація на 70-85% очікується 1 жовтня. Потім платіж передбачається збільшувати на 10-20% кожен наступний рік до 2030.

Чікін нагадав, що чрез два з половиною роки після початку розв’язаної Росією війни проти України легкові автомобілі вже подорожчали вдвічі. За його оцінкою, через зростання утильзбору до 2030 року ціни злетять ще на 100%, оскільки виробники закладають витрати на собівартість продукції.

"Якщо в 2014 році кожен третій росіянин (33%) із числа тих, хто купує автомобілі, міг дозволити собі купити новий, то в 2023 році ця цифра знизилася до 14%. За прогнозом РоАД, до 2030 року з урахуванням запланованих темпів збільшення утильзбору кількість росіян, здатних придбати новий автомобіль, скоротиться до 5-7%", – сказав Чікін.

Він додав, що питання вартості автомобіля також є питанням виживання дилерських мереж, кількість яких може скоротитися за різкого зростання цін.

Раніше повідомлялося, що головний російський виробник вантажівок "КамАЗ" зіткнувся з обвальним падінням прибутку на тлі приходу на російський ринок конкурентів із Китаю.

Раніше повідомлялося, що зростання цін на автомобілі й дефіцит машин західних брендів, що пішли з Росії, призвело до незвичайної ситуації: машини з віком стають дорожчими. Так, автомобілі, куплені новими кілька років тому, зараз можна продати дорожче за їхню початкову ціну.

Також повідомлялося, що росіяни стали частіше брати кредити під заставу транспортних засобів: за п’ять місяців 2024 року громадяни РФ заклали в банках 858,2 тис. автомобілів, мотоциклів та мопедів, що на 60% більше, ніж за аналогічний період минулого року.

До того повідомлялося, що китайські бренди зайняли всі місця у п’ятірці найпопулярніших іномарок в Росії за підсумками 2023 року. Після виходу західних автовиробників з Росії частка китайських автомобілів у російському імпорті сягала 92%.

Автор: Галина Ялівець