Ексочільник Держспецзв’язку Щиголь, "слуга народу" Одарченко та забудовник Копистира вийшли із СІЗО

щиголь

Ексголова Держспецзв’язку Юрій Щиголь, якого підозрюють у заволодінні держкоштами на понад 62 млн грн під час закупівлі засобів інформатизації, вийшов з-під варти, внісши заставу у 25 млн₴

Про це повідомляє Центр протидії корупції.

Крім того, під заставу вийшли нардеп Андрій Одарченко (15 млн грн застави) та забудовник Сергій Копистира (100 млн грн), яких підозрюють у спробі підкупу голови Держагентства відновлення та розвитку інфраструктури Мустафи Найєма та міністра інфраструктури Олександра Кубракова.

Водночас невідомо, внесли вони заставу самостійно чи це зробили треті особи.

Нагадаймо, Щиголя відправили під варту із заставою у 25 млн грн, нардепа Андрія Одарченка – із заставою у 15 млн грн, а забудовника Сергія Копистиру лише сьогодні зранку відправили у СІЗО із заставою у 100 млн грн, а вже до вечора гроші внесли.

Після виходу із СІЗО усі підозрювані повинні дотримуватися низки обов’язків, зокрема утриматися від спілкування з свідками чи іншими підозрюваними, здати паспорти для виїзду за кордон та носити електронний браслет.

Якщо вони обов’язки порушать, то заставу можуть стягнути в бюджет.

Як повідомлялося, 20 листопада Кабінет міністрів звільнив з посад очільника Держспецзв’язку Юрія Щиголя та заступника голови Держспецзв’язку з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Віктора Жору.

Пізніше Щиголю та його заступнику повідомили про підозру в заволодінні державними коштами у сумі понад 62 млн грн під час закупівлі Держспецзвя’зку засобів інформатизації, призначених для створення системи захищених реєстрів даних. Загалом у вчиненні злочинів підозрюються члени організованої групи загалом у складі 6 осіб.

Наступного дня НАБУ затримало народного депутата Андрія Одарченка. За даними слідства він пропонував хабар голові Держагентства відновлення Мустафі Найму за виділення коштів з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на ремонт будівель університету, в якому продовжує обіймати посаду ректора.

Після того підозрюваний надав чиновнику частину обіцяної суми у розмірі 0,39 біткоїна, що на час вчинення операції було еквівалентно $10 тис. Як уточнили в НАБУ, загальна сума неправомірної вигоди становила $50 тис. Це перша в історії антикорупційних органів неправомірна вигода у криптовалюті, яку вдалося задокументувати.

Також 21 листопада правоохоронці викрили власника приватного товариства на пропозиції хабара у вигляді нерухомості у зведених ним новобудовах загальною площею понад 5 200 кв. м на понад 170 млн₴ Зокрема, йшлося про щонайменше 15 квартир.

За це топпосадовець Мінгромад мав залишити в силі укладені з товариством угоди щодо будівництва ЖК на земельній ділянці міністерства, а також сприяти отриманню дозвільних документів та необхідних погоджень.

За даними "Центру протидії корупції", йдеться про Сергія Копистиру, який є фактичним власником групи компаній "KSM-GROUP". Він намагався підкупити очільника Мінгромад Олександра Кубракова.

Автор: Юлiя Недашківська