Провідний світовий розробник програм для інженерів заборонив використовувати свої розробки у РФ

autocad

Американський розробник систем автоматизованого проєктування (САПР) для будівництва та промислового дизайну – компанія Autodesk – з 20 березня заборонила використання своїх програмних продуктів у Росії.

Відповідного листа Autodesk надіслала своїм клієнтам у РФ, повідомляє РБК.

"Ви (клієнти Autodesk, – ред.) не повинні дозволяти жодній з ваших російських авторизованих дочірніх компаній або третім особам, які базуються в Росії або є російськими юрособами, використовувати наші продукти та послуги", – йдеться у листі.

Своє рішення компанія пояснює 12-м пакетом санкцій Євросоюзу проти Росії, який забороняє продаж, постачання, передачу, експорт чи надання низки послуг, зокрема, софту для промислового дизайну.

Autodesk офіційно оголосила про зупинення роботи в Росії ще у березні 2022 року після початку повномасштабного російського вторгнення в Україну. У жовтні 2023 року Autodesk ліквідувала свою дочірню компанію у РФ – ТОВ "Аутодеск (СІ-Ай-ЕС)".

Читайте також: Найбільший постачальник ІТ-рішень для бізнесу назвав дату остаточного припинення роботи у Росії

Базові продукти Autodesk використовувалися російськими інженерами у всіх галузях промисловості, де потрібне проєктування. До портфелю компанії також входять продукти, орієнтовані специфічні завдання у сфері машинобудування, будівництва, BIM-проєктування тощо.

Серед найпопулярніших програм Autodesk – AutoCAD, призначена для автоматизованого проєктування у двовимірному та тривимірному форматах, Autodesk 3ds Max, що використовується для моделювання, анімації, рендерингу та композитингу, а також родина програм Autodesk Revit (Revit Architecture, Revit Structure та Revit MEP), які сприяють детальному опрацюванню та вивченню концепцій будівельних конструкцій та будівель.

У будівельному проєктуванні у РФ частка продуктів Autodesk сягала 80-90%, розповів виконавчий директор російської компанії "Вітчизняний софт" Ренат Лашин. У російському машинобудуванні цей показник складав близько 50%.

Як повідомлялося, через санкції американські компанії Microsoft та Amazon також закрили свої хмарні продукти для російських користувачів з 20 березня.

Автор: Михайло Орлюк