ЄС просить великі технологічні компанії допомогти забезпечити безпеку майбутніх виборів

У Страсбурзі, на сході Франції, з’явилися екрани з рекламою майбутніх виборів до Європарламенту, березень 2024 року

Європейський Союз звертається до великих технологічних компаній з проханням допомогти йому забезпечити безпеку майбутніх виборів на тлі побоювань щодо дезінформації та хакерських атак в Інтернеті, повідомляє видання Politicо.

Найбільші онлайн-платформи, такі як Facebook, X, YouTube і TikTok, повинні активізувати свої зусилля у боротьбі з дезінформацією напередодні виборів у ЄС відповідно до нового закону про модерацію контенту – Закону про цифрові послуги (DSA), заявила Європейська комісія.

Йдеться про покращення модерації контенту на платформах соціальних мереж та вирішення проблем, пов’язаних із незаконним контентом.

У Брюсселі готуються дати відсіч можливим спробам дезінформації та погроз онлайн-хакерства. У публікації видання Politico згадуються також поширення вірусної брехні та скоординовані кампанії російських ботів або продукція брехливих ЗМІ.

Якщо компанії, яких стосується розпорядження Єврокомісії, не зможуть забезпечити безпеку голосування, їм може бути виписаний штраф на суму до 6 відсотків їхнього річного глобального доходу.

«Ми знаємо, що цей виборчий період, який відкривається в Європейському Союзі, буде підданий або гібридним атакам, або іноземному втручанню всіх видів», – заявив у лютому комісар з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон. – «Тому ми не можемо протистояти цьому втручанню, користуючись напівзаходами»

Деяким платформам, таким як Facebook, YouTube та TikTok, було запропоновано забезпечити чітке маркування політичної реклами та діпфейків із використанням штучного інтелекту. Їм також необхідно створити спеціалізовані групи для моніторингу потенційних загроз та наративів, які зростають у деяких із 27 країн ЄС, пише Politico.

Платформи також повинні забезпечити просування різноманітних матеріалів на противагу неналежному контенту. Наприклад, YouTube під час президентських виборів у Фінляндії на початку цього року надмірно просував вкрай праві антиімміграційні відеоролики, зазначається в публікації.

Сотні мільйонів європейців голосуватимуть за обрання нових членів Європейського парламенту з 6 до 9 червня.

Форум