На Хмельницькій АЕС розпочали будівництво нових енергоблоків

хмельницкая,аес,хаес

На Хмельницькій атомній електростанції заявили про старт будівництва п’ятого та шостого енергоблоків за американською технологією Westinghouse. Паралельно з цим добудувуватимуть третій і четвертий .

У церемонії відкриття будівельного майданчика ХАЕС взяли участь представники української та американської енергетичної галузі, передає Укрінформ.

Як заявив міністр енергетики Герман Галущенко, будівництво на ХАЕС є великим геополітичним проєктом спільного інтересу США та України. І це, за його словами, відповідь на систематичне руйнування Росією української енергосистеми.

"Це ті технології, які витіснять росіян з європейського ринку атомної енергетики", – наголосив міністр.

За словами виконувача обов’язків голови правління НАЕК "Енергоатом" Петра Котіна, загалом на українських АЕС планують звести дев’ять атомних блоків виробництва американської компанії Westinghouse. Два з них – на ХАЕС. Паралельно із будівництвом нових енергоблоків №5 і №6 добудовуватимуть і №3 та №4, додав він.

Водночас директор Westinghouse Electric Company Патрік Фрагман повідомив, що сучасні атомні реактори АР 1000 є екологічно безпечними та економічно вигідними, вже пройшло успішне випробування. До того ж, наголосив він, проєкт дасть багато робочих місць.

Вартість проєкту не розголошують. Його реалізація, як зазначив Галущенко, здійснюватиметься виключно коштом "Енергоатому" із залученням кредитних та інвестиційних можливостей.

Після розбудови ХАЕС стане найбільшою атомною електростанцією в Європі.

Що відомо про добудову двох блоків на Хмельницькій АЕС

Як повідомлялося, у листопаді 2023 року підрозділ "Атомпроектінжиніринг" держпідприємства "НАЕК "Енергоатом" уклав угоду з Westinghouse Electric Sweden AB про аналіз варіантів добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС. Westinghouse мала оцінити можливість реалізації двох потенційних стратегій закупівлі. Варіантом "А" є отримання реакторної установки В-466Б, яка зберігається на майданчику АЕС "Белене" (Болгарія), а варіантом "Б" – отримання реактора В-320 від компанії Skoda JS (Чехія).

Нагадаймо, на початку липня 2023 року парламент Болгарії доручив уряду країни почати переговори з Україною про продаж ядерних реакторів ВВЕР-1000 російського виробництва, придбаних для недобудованої атомної електростанції "Белене". Ціна угоди не може бути меншою, ніж заплатила сама Болгарія – близько 600 млн євро.

Цю інформацію підтвердив міністр енергетики Герман Галущенко, уточнивши, що ці реактори можна було б використати для добудови енергоблоків №3 та №4 Хмельницької АЕС.

Хмельницька АЕС розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. У складі Хмельницької АЕС працює два енергоблоки ВВЕР-1000 загальною потужністю 2000 МВт (підключені у 1987 і 2004 роках). На ХАЕС є два частково побудовані енергоблоки під реактор ВВЕР-1000.

Нагадаймо, у 2006 році "Росатом" виграв міжнародний тендер на будівництво двох енергоблоків ВВЕР-1000 на АЕС "Белене" у Болгарії, але через три роки проєкт було зупинено. У 2012 році Болгарія взагалі відмовилась від будівництва станції.

Автор: Юлiя Недашківська