За рік українці отримали за програмою "єВідновлення" 11 мільярдів. Кабмін виділив додаткові кошти

євідновлення

Державною програмою "єВідновлення" за рік її роботи скористалися понад 57 тисяч українців , вони отримали понад 11 мільярдів гривень на ремонти пошкодженого житла і придбання нового.

Про це прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, відкриваючи засідання уряду у вівторок, 21 травня, передає пресслужба Кабміну.

"Програмою "єВідновлення" за рік скористалися понад 57 тис. українців, які отримали від держави більш ніж 11 млрд₴ З них 5,8 млрд грн – це кошти на ремонти і ще 5,6 млрд грн – на купівлю нерухомості через житловий сертифікат. Наразі 2800 тис. родин таким чином придбали собі оселю", – розповів Шмигаль.

Він додав, що сьогодні Кабмін виділив з Фонду ліквідації наслідків збройної агресії ще понад 428 млн грн на продовження реалізації програми "єВідновлення".

"Це кошти для компенсацій громадянам вартості зроблених ремонтів в оселях, що постраждали від війни", – додав Шмигаль.

Представник уряду у парламенті Василь Мельничук уточнив, що кошти виділені Мінінфраструктури з фонду ліквідації наслідків збройної агресії на безповоротній основі для надання компенсації для відновлення обʼєктів нерухомості, пошкоджених внаслідок бойових дій за програмою "єВідновлення".

Читайте також: Банки продовжують збільшувати видачу іпотечних кредитів. Де найчастіше купують житло?

Як отримати компенсацію за знищене житло

Нагадаймо, 1 серпня 2023 року програму компенсацій "єВідновлення" розширили для власників знищеного житла, яке не можна відновити. Алгоритм отримання компенсації за зруйноване житло наступний:

  • подати за допомогою порталу або застосунку "Дія" інформаційне повідомлення про пошкоджене або знищене житло;
  • подати заяву за компенсацію через портал або застосунок "Дія", через Центр надання адміністративних послуг (ЦНАП), або в нотаріуса. Перед поданням заяви через ЦНАП, переконайтеся, що об’єкт зареєстрований в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Без цього отримати компенсацію не вдасться;
  • дочекатися, доки житло обстежить комісія – це відбудеться протягом 30 днів. Вона й винесе рішення про надання компенсації;
  • отримати в застосунку "Дія" житловий сертифікат;
  • вибрати нове житло та забронювати кошти на нього в "Ді"ї. Протягом п’яти робочих днів у застосунку надійде підтвердження про бронювання;
  • припинити право власності на знищене житло та оформлення угоди купівлі-продажу. Упродовж 5 днів кошти надійдуть продавцю.

Автор: Михайло Орлюк